От днес влизат в сила санкциите за продажба на некачествени

...
От днес влизат в сила санкциите за продажба на некачествени
Коментари Харесай

Солени глоби за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление

От през днешния ден влизат в действие глобите за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление.

Новите наказания влизат в действие с последните промени в Закона за непорочност на атмосферния въздух, които бяха признати в края на 2018 година. Днес измененията бяха обнародвани в Държавен вестник, написа БНР.

Глобите за пласиране на некачествени твърди горива за отопление може да стигнат до 10 000 лв., а имуществената глоба може да стигне до 50 000 лв..
Най-солената санкция се постанова при положение, че се продават некачествени твърди горива за битово отопление без регистрация.

Според измененията продавачите са задължени да търсят способи да ревизират дали твърдите горива дават отговор на избраните с наредбата екологични правила.
Това може да стане както посредством родни, по този начин и посредством непознати лаборатории.

Глоба от 100 до 1 000 лв. може да се постанова, в случай че въздухът се замърсява при строителни или ремонтни действия, както и при разрушение на здания и превозване на ситни товари или строителни боклуци и земни маси.

Глобата става двойна при наново нарушаване, а парите от санкциите ще отиват в бюджета на общините.

Новите ремонти в закона дава пролонгация от година на градоначалниците да разработят и извършват стратегия за понижаване равнищата на замърсяване в градовете.
Ако няма резултат до 2020 година обаче, санкцията за общините ще бъде до 5 000 лв..

Влезлите от през днешния ден в действие текстове дават и право на чиновниците на " Пътна полиция " да стопира коли от придвижване, в случай че има очевидна нарушение на чистотата на атмосферния въздух.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР