От днес влизат в сила разпоредбите на Кодекса за социално

...
От днес влизат в сила разпоредбите на Кодекса за социално
Коментари Харесай

Влиза в сила новият механизъм за изчисляване на пенсиите

От през днешния ден влизат в действие наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), с които се трансформира механизмът за установяване на понижението на осигурителния приход, от който се пресмята самостоятелният коефициент при установяване на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 година и обезпечавани в повсеместен пенсионен фонд (УПФ). Това оповестиха от пресцентъра на Националния застрахователен институт (НОИ). 

С измененията се цели постигането на по-малко по мярка понижение на самостоятелния коефициент и надлежно – по-висок размер на пенсията, отпускана от Държавното публично обезпечаване (ДОО). 

Посочените промени ще се ползват при изчисляването на размера на всички персонални и наследствени пенсии, свързани с трудова активност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 година, както и на пенсии с по-ранна начална дата, в случай че производството по отпущането им не е завършило все още на влизане в действие на новите текстове и към момента не е избран действителният им размер. 

Новите положения ще се ползват при изчисляването на самостоятелния коефициент както по наредбите, използвани за пенсии с начална дата преди 2019 година (старата методика), по този начин и по текстовете, използвани за пенсии, отпуснати по-късно (новата методика). 

Изрична наредба е планувана за трудовите пенсии с избран автентичен размер с понижен самостоятелен коефициент, които са отпуснати с начална дата преди началото на септември 2021 година В момента Национален осигурителен институт изплаща общо 172 226 такива пенсии. 

Всеки пенсионер с такава пенсия ще може да подаде заявление с искане за преизчисляването ѝ с самостоятелен коефициент, понижен според новите разпореждания, в случай че това е по-благоприятно за него. Заявлението може да се подава персонално или с нотариално заверено пълномощие в териториалното отделение на Национален осигурителен институт, което изплаща пенсията, не по-късно от 30 септември 2022 година

Във връзка с тази опция за преизчисляване на отпуснатата трудова пенсия въз основа на заявление от пенсионера, следва да се има поради, че когато на лицето се изплаща пенсия, приравнена на минимално обезпечения от страната размер за съответния тип пенсия, само че действителният ѝ размер е по-нисък от този най-малък, преизчисляването може да няма упования резултат: когато преизчисленият размер остане още веднъж под обезпечения най-малък размер, той ще продължи да се изплаща без смяна, а в случай че преизчисленият размер надвиши с малко изплащания до преизчисляването най-малък размер, нарастването на изплащаната пенсия ще е ниско.

Тези случаи ще са повече при пенсиите за неработоспособност, като се има поради, че 105 549 или съвсем 70 на 100 от изплащаните 151 246 пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, трудова акцидент или професионална болест с понижен коефициент, са в най-малък размер. При пенсиите за застрахователен стаж и възраст с понижение на самостоятелния коефициент, които са 15 134, изплащаните в най-малък размер пенсии са 1 503 или малко под 10 на 100, заради което резултатът от преизчисляването при тях ще е по-осезаем. 

При преизчисляването не може да се трансформира методиката, по която в началото е изчислен самостоятелният коефициент (по остарялата или по новата методика), а единствено методът за установяване на понижението на осигурителния приход на заявителя, от който се пресмята коефициентът. 

От Национален осигурителен институт показват, че би трябвало да се има поради, че резултатът от преизчисляването на отпуснатата пенсия е строго самостоятелен и както изчисляването, по този начин и понижението на самостоятелния коефициент зависи директно от осигурителната история на лицето и съответните интервали на обезпечаването. 

Намалението на коефициента отразява събитието, че лицата, родени след 1959 година, се обезпечават за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска „ напреднала възраст “, защото част от нея постъпва в УПФ за приемане на втора спомагателна пенсия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР