От днес влиза в сила тол таксуването за движение по

...
От днес влиза в сила тол таксуването за движение по
Коментари Харесай

След редица отстъпки тол системата влиза в сила днес

От през днешния ден влиза в действие тол таксуването за придвижване по 3 115 км автомагистрали и първокласни пътища за тежкотоварните транспорти. От 1 март всички тежкотоварни камиони над 3.5 тона и рейсове трябваше да се снабдят с един от трите разновидността за отчитане - маршрутни карти, бордови устройства и GPS-тракери. Заради неналичието на подготвеност обаче превозвачите извоюваха от премиера Бойко Борисов гратисен интервал до 27 март, в който би трябвало да се снабдят с предпочетеното от тях устройство, съобщава  Economic.Bg .

Тарифите и обсега на тол системата бяха редуцирани по гледище на превозвачите. Ако за първите три месеца от старта ѝ обаче не се съберат предстоящите приходи в бюджета - 100 млн. лева - ще бъдат преразгледани обсега на пътищата и цените, съобщи по-рано заместник-министърът на районното развиване Николай Нанков.

От общо 3115-те километра пътища в обсега на тол системата, 803 км са автомагистрали и 2 312 км – първокласни пътища. Близо 17 000 км второкласни и третокласни пътища от към 20 000 км републиканска пътна мрежа остават безвъзмездни за тежкотоварните коли.

Първоначално бяха планувани в обсега на тол системата да влязат 10 800 км пътища, като в този момент останаха малко над 3000 км. По първични планове приходите от тол такси трябваше да са близо 1 милиард лв., а в този момент планът е за към 450 млн. лв.. Още 300 млн. се чакат от доходи от винетки от колите и по този начин сумата за поддържане на пътищата се доближава до 750 млн. лв., сподели Нанков.

Тол таксите за изминаване на 1 км са избрани в сходство с масата на пътното транспортно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За всеобщия тежкотоварен транспорт – камионите от 3.5 т до 12 т, цените са сред 3 ст. и 7 ст. на километър, а за рейсовете – от 1 ст. до 4 ст. на километър.

За транспортните средства над 3.5 т, употребяващи като единствен източник различни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на 100 от цената, избрана за съответния тип коли с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

Единствената оригиналност за леките коли при тръгването на тол системата е, че шофьрите без годна електронна винетка ще бъдат следени и глобени и от камерите на тол системата. Нарушителите ще бъдат заснемани от камерите по републиканската пътна мрежа и автоматизирано ще влизат в базата данни.

Ако в границите на същия ден водачите бъдат спрени на пътя от мобилен екип, ще имат опция да платят на място по-ниска санкция. За колите тя е в размер на 70 лв., за камионите сред 3.5 и 12 тона – 125 лв., а за тежкотоварните над 12 тона – 175 лв..

Ако обаче това не се случи и фишът бъде изпратен по пощата, глобата за леки коли скача на 300 лв., а за товарни стига до 1800 лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР