От днес се пуска движението по новите 12 км от

...
От днес се пуска движението по новите 12 км от
Коментари Харесай

Пуска се движението по целия обходен път на Габрово

От през днешния ден се пуска придвижването по новите 12 км от обходния път на Габрово. В правата е най-голямото изграждано до момента у нас стоманобетоново мостово оборудване, с дължина 640 м и отвор 160 м, оповестиха от Агенция "Пътна инфраструктура ". Построено е по метода „ конзолно бетониране “ и премоства необятната котловина на р. Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово. По тази технология се построяват мостове с най-големи отвори и това е третият подобен у нас след виадукта на 48-ми км на Автомагистрала „ Хемус “ и виадукта на пътя Подкова - Маказа.

В новоизградената права от обходния път на Габрово е и тунелът под Бакойския хълм - при 12-ти километър на път III-5004. Съоръжението и издигнато по нов австрийски способ и по-голяма част от прокопаването му беше осъществявано с взривни действия. Тунелът е с една тръба с две ленти за придвижване, две водещи линии и тротоари, със системи за сигурност - вентилация, светлинна сигнализация, пожароизвестяване, видеонаблюдение, диспечерски пункт и така нататък

В новоизградения сектор с изключение на тунела и мостовото оборудване има и още два пътни възела - п. в. „ Чехлевци “ и п. в. „ Дядо Дянко “, и три по-малки моста. При п. в. „ Чехлевци “, който ще е наоколо до ул. „ Малина “ и ул. „ Никола Войновски “, ще се свързват обходният път на Габрово и път III-4404 Габрово – Дебел дял. При п. в. „ Дядо Дянко “ – при бул. „ 3-ти март “ в регионалния град, ще се свързва път III-5006 Габрово - Узана с път III-5004 Обходен път на Габрово и общинския път за с. Чукили. Чрез двете уреди ще се реализира връзката на обходния път на Габрово с центъра на града. И двата пътни възела са с енергоефективно осветяване, с което се покачва сигурността и удобството при пътешестване.

Целият обходен път на Габрово е с обща дължина 23 км. Досега водачите пътуваха по готовите 11 км, а към този момент ще минават и по новите 12 км от път III-5004. При построеното кръстовище с път I-5 водачите, идващи от Габрово и пътуващи към Казанлък и Южна България ще не престават пътуването си през прохода „ Шипка “.

Изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „ Хидрострой “ АД, „ Пътни градежи – Велико Търново “ АД, „ Пътинженерингстрой – Т “ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол реализира ДЗЗД „ Обединени консултанти “ с сътрудници: „ Трансконсулт БГ “ ООД, „ Рубикон Инженеринг “ ООД и „ Трафик Холдинг “ ЕООД. Стойността на контракта е 1 096 032 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на „ Пътпроект “ ЕООД. Техният контракт е за 116 640 лв..

Проектът „ Път III-5004 „ Обход на гр. Габрово “ от км 0+000 до км 31+000, сектор от км 0+000 до км 20+124.5 и етапна връзка от км 0+000 до км 3+130 “ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз посредством Оперативна програма „ Транспорт “ 2007-2013 година, а след завършването на програмата построяването продължи със средства от републиканския бюджет.

Обходният път на град Габрово е част от транспортното направление Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е основна точка при придвижването в посока Север – Юг. Чрез него се реализира прекосяването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни посоки, които ще обслужва обектът са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР