От днес се открива още една експозиция на зоопарка в

...
От днес се открива още една експозиция на зоопарка в
Коментари Харесай

Маймунско царство в Зоопарк Бургас

От през днешния ден се открива още една експозиция на зоопарка в Бургас, която ще срещне посетителите с новите му южноамерикански жители, единствени за цяла България, заяви за " Фокус " шефът Кръстьо Дъбов. Част от тях идват от Амазонка в Южна Америка и са представители на типа остроноктести маймуни - двойка мармозетки, двойка златоглави лъвски тамарини и двойка памукоглави тамарини.

Златоглавият лъвски тамарин се отличава с грива близка до тази на лъва, оттова идва и названието на маймуната. Имат отзивчив и шеговит манталитет. Видът населява Южна Америка и е заплашен от международно изгубване.

Мармозетките са най-малките маймуни в света. Срещат се в североизточните елементи на Бразилия, като избират гористи местности. Достигат височина 188 mm и маса 250 g, като женските са малко по-дребни. За разлика от множеството примати, мармозетките имат заострени и закривени нокти, които им оказват помощ при катеренето по дърветата, както и за приемането на главната им храна от януари до април – дървесни сокове и смоли. 

Памукоглавият тамарин е тип дребна южноамериканска маймуна, която се среща само в Колумбия. Тези маймуни са един от 25-те типа примати, класифицирани като сериозно застрашени. В дъждовните гори на Колумбия са останали единствено към 6000 екземпляра от памукоглавия тамарин. Техният хабитат изчезва поради дърводобива. 

" Всички тези типове са застрашени. Интересно за тях е, че не се хранят с плодове или зеленчуци както останалите маймуни, а със специфични пюрета, които се вършат от сушени инсекти. За да бъдат при нас, ние се сдобихме с всички нужни документи. Получихме правото да ги притежаваме, да ги развъждаме и – дай Боже, да успеем още веднъж да ги върнем в дивата природа, каквато е концепцията на зоопарковете. По условия беше нужно единствено няколко квадратни метра помещение, което да населяват, само че ние сме им обезпечили огромни молиери, с цел да се усещат умерено и уютно. Всички пространства се отопляват с климатици, поддържаме непрекъсната температура от към 20-25°C. Животинките са от към месец в зоопарка, само че изчаквахме тмпературите на открито да станат по-високи, с цел да могат и посетителите да им се порадват. Поставили сме огромни иннофрмационни табла, благодарение на които всеки да се запознае с типа и характерностите им ", добави Кръстьо Дъбов.

Другите нови жители на бургаския зоопарк са двойка сурикати, наречени Тимон и Пумба.

" Те са симпатични, игриви и доста любопитни. Живеят в дупки в земята и могат да стоят сходно на хора на два крайници, с цел да следят по-добре покрайнината. Цветът на козината им е сив, бежов или ярко кафяв. От осем до 10 черни напречни линии минават през тялото – от гърба до хълбоците, без да покриват главата и опашката. Козината към очите им също е черна. Ноктите на предните им крака са доста дълги и здрави, с цел да улесняват копаенето на дупки в земята. Сурикатите са публикувани в ЮАР, както и в южните елементи на Намибия и Ботсвана. Предпочитат саваните, само че се срещат и в полупустинни области ", обясниха от зоопарка.  

Зоопаркът в Бургас към този момент работи с лятно часово време – от 8.00 до 20.00 часа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР