От днес непълнолетните лишени от свобода от Поправителния дом в

...
От днес непълнолетните лишени от свобода от Поправителния дом в
Коментари Харесай

Откриха нов поправителен дом за младежи във Враца

От през днешния ден малолетните лишени от независимост от Поправителния дом в Бойчиновци ще бъдат преместени в нови и съвременни пространства, които дават отговор на всички европейски условия, оповестиха от правосъдното министерство.

Спалните пространства се намират в непосредствена непосредственост до пандиза във Враца, само че в обособена солидна постройка и в обособен двор. Капацитетът на жилищата, оборудвани с всичко належащо за пребиваването на младежите, е за до 30 лица.

За малолетните правонарушители е построено и обзаведено напълно ново учебно заведение с 5 класни стаи. В обособения терен на пандиза във Враца са ситуирани още място за престой навън и зона за фитнес занимания. Две спортни стадиони – футболно и волейболно, допълват интериора на вътрешния двор на новия Поправителен дом.

Общата сума за преустройството, обзавеждането и охранителната техника на Дома е близо 160 хиляди лв. от бюджетите на Министерство на правораздаването, на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ /ГДИН и на Държавно дружество „ Фонд затворно дело “.

На формалното разкриване през днешния ден участваха отрасловият заместник-министър на правораздаването проф. Николай Проданов, основният шеф на ГДИН основен комисар Васил Миладинов, заместник-омбудсманът Диана Ковачева, заместник- ръководителят на Държавна организация за протекция на детето Валери Йорданов, Константин Томанов, секретар на Централна комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни, началникът на политическия кабинет на заместител министър-председателя по публичния ред и сигурността и министър на защитата Николета Кузманова, както и представители на Министерството на образованието, на изпълнителната, законодателната, правосъдната и локалната управляващи.

С измененията в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража през август 2016 година, Поправителният дом за малолетни младежи в Бойчиновци мина административно към Врачанския затвор и към този момент не е обособена независима конструкция, а поделение към него. Към момента малолетните лишени от независимост в него са общо 20.

Предвижда се сградният фонд на Дома в Бойчиновци да бъде преустроен в затворническо общежитие от закрит вид и в него поетапно да бъдат премествани лишени от независимост от корпуса на пандиза във Враца. По този метод ще се реализира разтоварване на пандиза и цялостно сходство с европейските условия за 4 кв. м. на арестувано лице, съобщи през днешния ден началникът на пандиза старши комисар Ангел Кабатлийски.

Поправителният дом в град Бойчиновци е основан през месец юли 1956 година, когато в него са преместени малолетните момчета от домовете в София и Пловдив. Сградата, в която се обитава Поправителния дом е издигната през 1951 година и е била предопределена за казарма. В нея до 1956 година се обитава военно отделение на вътрешни войски. През септември 1956 година към Дома се открива и главно учебно заведение „ А.С. Макаренко ” с две начални и три прогимназиални паралелки.

През образователната 1997/1998 година с акт на министъра на образованието и науката и по предложение на началника на Поправителния дом името на учебното заведение се трансформира на СУ “Св. Св. Кирил и Методий “. От 1964 година Поправителният дом в Бойчиновци остава единственото място за отнемане от независимост на малолетни младежи в страната.

В Поправителния дом за малолетни девойки към единствения затвор за дами у нас – този в Сливен, сега има 2 лишени от независимост.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР