От днес до 17 май Музеят на хумора и сатирата

...
От днес до 17 май Музеят на хумора и сатирата
Коментари Харесай

Габрово посреща първия световен конкурс за карикатуристки

От през днешния ден до 17 май Музеят на хумора и сатирата в Габрово излага рисунките от първия в света карикатурен конкурс, в който право за присъединяване имат единствено дами.  На 8 март уредниците от United Sketches – интернационална организация, защищаваща свободата на изразяването и карикатуристите в заточение, публично ще разгласят победителките.

100 карикатури на 52 художнички от целия свят са финалисти в състезанието Women Cartoonists International Award. В конкуренцията се включиха над 1000 произведения от 260 карикатуристки, впечатлили уредниците с изтънченото ниво на рисунъка и дълбочината на политическите и екологични послания в тях. 

„ Въпреки че дамите са по-малко от 5% от политическата карикатурна общественост, през последните години се оказват едни от най-мощните и ефикасни имиджмейкъри в света. Те са с остри лакти и остри пера и съумяват да обособят едно ново пространство, където да се чуят гласовете им, изключително по време и след придвижването на Арабската пролет, както и в Южна Азия.

Този конкурс подчертава върху творчеството на дамите карикатуристи с вярата то в действителност да бъде видяно от редактори и издатели, от световната общественост карикатуристи и от целия свят ", споделя доктор Робърт " Бро " Ръсел, изпълнителен шеф на Международната мрежа за права на карикатуристите (CRNI). 

Подбраните от селекционния комитет произведения ще бъдат показани в доста други галерии и музеи по света с помощта на сътрудници на премията като Micro Galleries, Center for the Аrt of Political Cartoon и други.Селектираните създатели и карикатури ще бъдат показани и оповестени в онлайн платформите на United Sketches и на партньорските организации. Следваща спирка на изложбата е  Музеят на труда в Швеция, където тя ще гостува от 30 май до 13 септември 2020.На
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР