От днес балканският гигант Агрокор престава да съществува, а неговата

...
От днес балканският гигант Агрокор престава да съществува, а неговата
Коментари Харесай

Балканският гигант Агрокор вече не съществува

От през днешния ден балканският колос " Агрокор " престава да съществува, а неговата активност се поема от групата Фортенова, оповестява осведомителният уебсайт Б92.

" Агрокор " беше най-голямата компания за търговия на дребно в Хърватия и максимален шеф на Балканите. След като натрупа към 5,8 милиарда евро задължения, държавното управление назначи админ на компанията в опит да избави " Агрокор ", която образува 15 % от брутния вътрешен артикул на Хърватия и възможният й банкрут би имал фрапантен резултат върху стопанската система и би довел до загубата на хиляди работни места, предава Българска телеграфна агенция.

Според съглашението сред кредиторите на " Агрокор " от общо 159 компании, които действаха в границите на Агрокор груп, 47 се преобразуват в нови сдружения в границите на Фортенова с добавка " плюс " към името, да вземем за пример Конзум ще продължи активността си като Конзум плюс.

Акциите на други 30 хърватски компании ще се трансферират към Фортенова груп и ще излязат от режима на ръководство от синдик.

Синдикът ще продължи да ръководи останалите несъстоятелни сдружения от групата " Агрокор ", до момента в който не завърши процедурата на присъединението им към новата Фортенова груп.

За през днешния ден е свикано и първото заседание на притежателите на Фортенова, което ще се организира в Амстердам. На него ще бъдат определени членове на управителния съвет и ще бъдат избрани техните хонорари.

Най-големият акционер в новата група е съветската банка Сбербанк, която има 39,2 % от акциите. Другият съветски заемодател банка ВТБ разполага със 7,5 %, а Загребска банка с 2,9 %.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР