От днес бъдещите пенсионери могат да попълват новия образец на

...
От днес бъдещите пенсионери могат да попълват новия образец на
Коментари Харесай

Хората с увреждания ще получат по-висока пенсия по новата методика

От през днешния ден бъдещите пенсионери могат да попълнят новия пример на заявката за разпределяне на пенсия. Чрез него чиновниците на Националния застрахователен институт (НОИ) ще пресмятат по длъжностен път коя методика за изчисление на размера на пенсията е по-благоприятна за съответния човек - остарялата или новата.

"За категорийните служащи - миньори, металурзи и химици и тези, които работят в тежката индустрия и за хора с хонорари над междинните - преди 2000 година, е по-изгодно да се пенсионират по остарялата методика, тъй като техните приходи тогава са били по-високи. За тези, които са се осигурявали единствено на най-малък или единствено на оптимален застрахователен приход, няма никакво значение дали по остарялата, или по новата методика. А за тези, за които след 2000 година темпът на повишаване на техните хонорари е по-ускорен, да вземем за пример учители, чиновници от бранш "Сигурност ", хора с увреждания, биха получили по-висок размер на пенсията, в случай че се възползват от новата методика “. Това съобщи в изявление за БНР ръководителят на обществената комисия в Народното събрание доктор Хасан Адемов.

Той обясни, че по закон всяка новоотпусната пенсия е по-висока от отпуснати в предишни години пенсии, тъй като във формулата за пресмятане на пенсиите има един параметър - междинен застрахователен приход за страната една година преди датата на пенсиониране, а той постоянно пораства.

Адемов добави, че предложение за осъвременяване на пенсиите са правени в годините от разнообразни парламентарни групи, само че за това се изисква забележителен финансов запас, а въпреки това - публично и парламентарно единодушие.

"Направена е организация по районните ръководства "Социално обезпечаване ", в това число и с мобилни приемни, с цел да имат хората достъп до нужната информация. Смятам, че всички ограничения са подхванати “, заключи ръководителят на обществената комисия и увери, че няма заплаха да настъпи комплициране при попълването на заявките.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР