От днес (8 февруари) партиите и коалициите, които искат да

...
От днес (8 февруари) партиите и коалициите, които искат да
Коментари Харесай

От днес започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 2 април

От през днешния ден (8 февруари) партиите и обединенията, които желаят да вземат участие в конкуренцията за гласовете на гласоподавателите на 2 април, могат да подават документи в Централната изборна комисия (ЦИК). Те ще имат тъкмо една седмица, с цел да се записват като срокът изтича на 15 февруари в 17 ч.

Първи през днешния ден подадоха документи в ЦИК от " Българско национално обединяване " (БНО) - групировката, която на изборите през 2021 година стана мандатоносител на партията на предприемача с 19 обвинявания Васил Божков. Председателят на БНО Георги Георгиев съобщи пред публицисти, че партията ще се яви независимо на изборите и изрази вяра, че партията му ще обърка сметките на останалите обединения, тъй като на хората към този момент им е омръзнало да идват всевъзможни месии и да се случва едно и също.

Условията, систематизирани в, са наименованието или абревиатурата на партия или коалиция да не съответствува с друга записана. Освен това всеки участник в парламентарните избори би трябвало да преведе по 2500 лева по банков път на комисията, като средствата ще бъдат възобновени, в случай че дадена партия и коалиция е получила най-малко 1% от действителните гласове на изборите. Партиите и обединенията би трябвало да дадат и лист с имена и подписи на най-малко 2500 техни поддръжници. Подписи към този момент могат да се събират както на хартия, по този начин и посредством електронен автограф. Възможността жителите да декларират поддръжка за явяването на политическите сили на избори посредством дипломиран електронен автограф бе призната от 45-ото Народно заседание.

До края на февруари би трябвало да станат известни и кандидат-депутатите от всички партии и обединения. На 1 март ЦИК ще дефинира с жребии какви номера в изборните бюлетини ще има всяка от партиите и обединенията. На предварителните парламентарни избори на 2 октомври 2022 година се записаха 28 партии и обединения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР