От днес, 7 август, Европейският съюз официално отговаря на американските

...
От днес, 7 август, Европейският съюз официално отговаря на американските
Коментари Харесай

ЕС въведе в сила регламент, с който пази свои компании от санкциите на САЩ срещу Иран

От през днешния ден, 7 август, Европейският съюз публично дава отговор на американските наказания против Иран - със собствен закон, който да пази компании от Стария континент от възможен удар от страна на Съединени американски щати, защото търгуват легално с Иран. Става въпрос за така наречен обновен Блокиращ правилник.

Актуализираният Блокиращ правилник е част от поддръжката на Европейския съюз за непрекъснатото, цялостно и дейно осъществяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) — нуклеарната договорка с Иран, в това число посредством опазване на комерсиалните и икономическите връзки сред Европейски Съюз и Иран, които бяха нормализирани, когато вследствие на СВПД бяха анулирани глобите, свързани с нуклеарната стратегия.

" Влизат в действие ответните ограничения на Европейски Съюз, чиято цел е да защитят европейските компании, които имат легални бизнес връзки с Иран, от американските наказания. Освен това ограниченията не разрешават на лица от Европейски Съюз да съблюдават тези наказания ", заяви представителят на Европейската комисия Мина Андреева, представена от БНР.

Коментарът е реакция на обновените в понеделник наказания против Иран от страна на Съединени американски щати.

За да се помогне на сдруженията от Европейски Съюз при използването на обновения Блокиращ правилник, Комисията ще разгласява също инструкции, с цел да улесни разбирането на съответните правни актове.

Предистория

На 6 юни Европейската комисия одобри актуализациите на Блокиращия правилник и на мандата на Европейска инвестиционна банка за външно кредитиране, които влизат в действие на 7 август след двумесечния период за предявяване на възражения.

На 6 юли във Виена се организира съвещание на Съвместния комитет на СВПД, по време на което Европейски Съюз, E3 (Франция, Германия и Обединеното кралство), Русия, Китай и Иран се срещнаха на министерско ниво. Заседанието беше управлявано от висшия представител/заместник-председател Федерика Могерини. Всички останали страни по съглашението още веднъж показаха своята ангажираност за цялостното и непрестанно използване на нуклеарното съглашение. Те поддържаха неотдавнашните старания за продължение на нормализирането на комерсиалните и икономическите връзки с Иран и означиха също по този начин напъните на Европейски Съюз да актуализира Блокиращия правилник за отбрана на сдруженията от Европейски Съюз.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР