От днес (4 септември) Европейската комисия в България започва информациона

...
От днес (4 септември) Европейската комисия в България започва информациона
Коментари Харесай

Присъединяване на България към еврозоната: Какво предстои?


От през днешния ден (4 септември) Европейската комисия в България стартира информациона акция за еврото, съобщава businessnovinite.bg.

Целта, която българското държавно управление и Българска народна банка са сложили, е еврото да бъде признато „ допустимо най-скоро, само че не по-късно от 1 януари 2025 година “ Предишната целева дата – януари 2024 година – бе отсрочена. Макар да няма нормативно условие, до момента всички страни са влизали в еврозоната от началото на календарната година заради на практика съображения като улеснение на осчетоводяването, данъчното облагане и така нататък, споделя европейската комисия, която от през днешния ден (4.09.2023 г.) публично започва осведомителната акция з априемането на еврото в България. Преди да одобри еврото България би трябвало да е направила нужните законови промени за елементарен преход към единната валута. Необходим е специфичен закон за приемането на еврото, в който да са написани всички правила за превалутиране, изписване на цените в двете валути, периоди, в които левът и еврото редом ще са публична валута и така нататък Налагат се също голям брой промени в други закони, които да утвърдят еврото като национална валута, да регламентират пълномощията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската национална банка (БНБ), както и да обезпечат безпроблемното прекосяване на банковата и платежната система към еврото. Работата по всички тези промени е в ход: част от плановете са към този момент подготвени и се съветват с ЕЦБ.
-->
Другата значима стъпка е оценката за готовността на България за еврото. Тя се прави посредством така наречен конвергентни отчети на ЕЦБ и Европейската комисия (ЕК). Такъв отчет се изготвя минимум един път на две години, а съгласно графика идващият ще бъде през юни 2024 година Чрез конвергентните отчети двете институции преценят до каква степен всички страни членки, които не употребяват еврото, покриват съответните стопански условия (т.нар. Маастрихтски критерии), както и до каква степен законодателството им е приведено в сходство с това на еврозоната. Ако до тогава българският парламент е приел нужните закони, главното предизвикателство за страната се обрисува да бъде отговорът на условието за инфлация. След вероятно позитивно мнение от Европейска комисия и ЕЦБ, пътят към еврото би бил на практика открит, като официално се минава и през рекомендация от Европейска комисия и решение на държавните управления на страните членки в Съвета на Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР