От днес, 21 ноември, започва третият етап от традиционната акция

...
От днес, 21 ноември, започва третият етап от традиционната акция
Коментари Харесай

Шофьори, започва трети етап на акция Зима


От през днешния ден, 21 ноември, стартира третият стадий от обичайна акция " Зима ". Той ще продължи до края на месеца. Мотото му е  " Безопасно шофиране през зимата ".

Пътните служители на реда ще наблюдават изкъсо техническата редовност на колите и на осветителните им системи, както и  държанието на водачите.

Както в границите на предходните два стадия, по този начин и по време на този ще бъде отбеляван тематичен ден без жертви. Той ще бъде 22 ноември.

Пътна полиция се обръща към всички участници в придвижването по пътищата с зов да бъдат деликатни и виновни към себе си и към останалите на пътя.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

1) НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подобаващи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете редовността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система. Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!

2) ДВИЖЕТЕ съдебна експертиза С РАЗУМНА СКОРОСТ! Препоръчително е да изберете такава скорост, която да ви разреши да реагирате и спрете, без да губите надзор над автомобила в осветяваната от фаровете зона! Бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, колоездач без светлоотразителна жилетка, каруца. Помнете, че мъчно забележими обекти може да срещнете освен в обитаемоте места, а и по пътищата сред тях. Преди разминаване с насрещни коли безусловно намалете скоростта досега на разминаването и дори малко след него. Само с такова " презастраховане " ще си осигурите нужната сигурност при понижената видимост.

3) БЪДЕТЕ НАЩРЕК В " ТЪМНАТА ЗОНА "! При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с срещуположен автомобил намалете скоростта, попадате в така наречен " ТЪМНА ЗОНА " - видимостта е на напълно късо разстояние пред автомобила. Помнете, че Е ВЪЗМОЖНО точно в тази зона да се движи човек, каруца или да има погрешно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в сериозна обстановка или пътна акцидент.

4) ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ! Това са едни от местата с централизация на злополуки с пешеходци. Край спирките на рейсове, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил ненадейно да се появи забързан или тичащ пешеходец. Бургас е подготвен за зимата Бургас е подготвен за зимата Община Бургас е готова за разчистване на пътищата през зимния сезон. Това стана ясно след сложна инспекция, осъществена по заповед... Прочети повече Препоръчително е да намалите скоростта и оптимално да увеличите страничната отдалеченост от заобикаляния от Вас спрял рейс, тролейбус или трамвай.

5) ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА! БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ ПЪРЗАЛЯЩИ съдебна експертиза Пожарна охрана УЛИЦАТА ДЕЦА! Не забравяйте, че децата и възрастните хора постоянно навлизат ненадейно на пешеходните пътеки, като не са решили действително скоростта на приближаващия автомобил и опцията на лидера да спре. Помнете, че те всеки миг биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила. Прогнозирайте неочакваните дейности на възрастните и децата, движете се със скорост, гарантираща избягването на всевъзможен риск. Правилата за придвижване през зимата и санкциите, в случай че не ги съблюдаваме Правилата за придвижване през зимата и санкциите, в случай че не ги съблюдаваме В последно време бяха направени извънредно доста промени в Закона за придвижване по пътищата на България. Затова, поради идния зи... Прочети повече

6) ПРИ ДЪЖД ОЧАКВАЙТЕ НАВОДНЕНО ПЛАТНО И АКВАПЛАНИНГИ! Помнете, че аквапланинг се появява при доста вода на пътя, придвижване с висока скорост и изтрити грайфери на гумите. Препоръчително е да предотвратите попадането в аквпланинг, като проверявате постоянно налягането на гумите, износването им, дълбочината на протекторите и като управлявате автомобила си по-бавно и деликатно.

7) ПРЕДВИЖДАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ! В късна есен заран доста сектори от пътищата се покриват със слана или скреж. В регионите към водните басейни може внезапно да попаднете в мъгла. Помнете, че при общо изсъхнал път настилката на мостове е допустимо да бъде покрита с тъничък и мъчно видим лед. Повече от половината българи няма да почиват тази зима Повече от половината българи няма да почиват тази зима 52% от българите няма да почиват тази зима. 31% ще предпочетат България, 4% - чужбина, а 13% считат да почиват и в България, и в чужбин... Прочети повече Движете се внимателно! Намалете скоростта, а откакто навлезете в хлъзгав сектор използвайте за тази цел мотора! Увеличете доста дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

8) НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ! НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ НЕТЪРПЕЛИВОСТ И САМОНАДЕЯНОСТ! През зимата би трябвало да се потегля на път с цялостен контейнер, с топли облекла, храна и вода за всички в автомобила. Ако се плануват значителни снеговалежи, в случай че автомобилът ви не е добре квалифициран за зимни пътувания, както и в случай че вашият опит зад кормилото при зимни условия е непълен и нямате авариен по-опитен лидер, по-добре е да отложите пътуването, в случай че то не е извънредно неотложно! Ако автомобилът закъса или се повреди, пасажерите не би трябвало да излизат и да се движат към него, тъй като рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил. Къде да почиваме през зимата Къде да почиваме през зимата С наближаването на зимния сезон всички считаме, че дестинациите, които бихме желали да посетим понижават съществено. Това обаче в никакъв... Прочети повече Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона, не проявявайте неспокойствие и чакайте като останалите, до момента в който придвижването се възстановява. При образували се колони на автомагистралите, не навлизайте и не спирайте в спешните ленти – по този начин блокирате достъпа на коли на полицията, пътните служби и Спешна помощ.

9) БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ! Когато при негативни температури управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към оптимално позволената скорост На северен скат, в гориста околност или на горист сектор меже да навлезете върху заледена настилка. Там снегът и ледът се резервират доста по-дълго. При попадане върху лед запазете хладнокръвие и гладко намалете скоростта благодарение на мотора, при включена предавка.

 

novini.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР