От днес - 20 май, влиза в сила регламент на

...
От днес - 20 май, влиза в сила регламент на
Коментари Харесай

Цигарите вече са с уникални кодове, които проследяват всяка кутия

От през днешния ден - 20 май, влиза в действие правилник на Европейския съюз, с който се създава система за следене на всяка кутия цигари.

Всяка кутия цигари, създадена или импортирана в България, трябва да има неповторим код, който да разрешава следенето на придвижването ѝ от слизането на машината за произвеждане до продажбата на потребителя. 

Целта е да се избегне както незаконната търговия с цигари, така и националните бюджети да не се лишават от налози. Решението е взето на 15 декември 2017 година

След 20 май производителите, вносителите, както и търговците на едро и дребно могат да реализират активността си единствено в случай че са регистрирани в системата за следене на тютюневите произведения.

У нас онлайн системата действа към печатницата на Българска народна банка от 15 април. Издаването на кодове е гратис.

Юридическите лица и едноличните търговци, участващи в продажбата на тютюневи изделия се записват в системата за следене на тютюневи произведения за да получат идентификационни кодове както като търговци (икономически оператори), по този начин и за своите търговски обекти. Това значи, че в случай че едно юридическо лице продава цигари в два магазина, би трябвало да има три кода - за компанията и за всеки от комерсиалните обекти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР