От днес, 2 март започнаха Великденските пости. Все повече хора

...
От днес, 2 март започнаха Великденските пости. Все повече хора
Коментари Харесай

Как да си набавим необходимите хранителни вещества по време на пости

От през днешния ден, 2 март започнаха Великденските пости . Все повече хора одобряват предизвикването да се лишат за известно време от скотски артикули, само че експертите предизвестяват, че това може да не е безвредно.
Според Мария Русинова, експерт по хранене и диететика по време на пости е допустимо да се храним здравословно и пълноценно.  
„ През този интервал, в случай че желаеме да си набавим всички нужни аминокиселини, които нашият организъм не може да синтезира, би трябвало да комбинираме зърнени и бобови храни. Зърнените храни са продуктите на основата на пшеница – тестени произведения и самун, а също по този начин ориз, булгур, киноа и просо. Бобовите култури са фасул, леща, грах, нахут и соя. Ако комбинираме зърнени и бобови култури, ще можем да си набавим всички незаменими аминокиселини, които се съдържат в месото. Освен това по време на пости, до колкото знам, Църквата позволява да се употребяват морски блага, миди, ракообразни, охлюви и други, които са източник на пълноценни протеини. Останалите артикули, които се употребяват по време на пости, са зеленчуци под всякаква форма – сурови салати или сготвени постни ястия. Също по този начин е добре да се одобряват ядки и семена. Те могат да се употребяват и под формата на така наречен „ тахани “, които съставляват смлени ядки под формата на паста. Гъбите също се включват в менюто по време на пости “, сподели Русинова в изявление за организация Фокус.
Специалистът означи, че постите се предлагат за здрави хора без тежки хронични болести.
„ При здрави хора няма никакъв проблем да се съблюдават, даже е добре да бъдат лимитирани месото и месните артикули за избран интервал от време. При динамичният метод на живот, който водим, в случай че се почувстваме изморени и не задоволително тонизирани поради неналичието на месо и месни артикули, може постите да се съблюдават за по-кратък интервал от време – единствено първоначално и в края по 5 - 7 дни. Това е въпрос на избор, само че в случай че човек е здрав няма никакъв проблем в спазването на пости, тъй като нашата диета е прекомерно наситена с скотски артикули. Храним се с месо всеки ден, от време на време дори повече от един път дневно. В рекомендациите за здравословно хранене написа, че е хубаво да консумираме месо 3-4 пъти в седмицата, т.е. предлага се най-малко два пъти в седмицата да хапваме риба и най-малко 1-2 дни да бъдат постни “, уточни Мария Русинова.
Тя добави, че в някои дни може да се употребява риба, тъй че не би било натоварващо и нездравословно да се съблюдават пости.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР