От детската градина вярваме, че най-добрите приятели са нашите най-доверени

...
От детската градина вярваме, че най-добрите приятели са нашите най-доверени
Коментари Харесай

Спрете да споделяте всичко с най-добрите си приятелки

От детската градина имаме вяра, че най-хубавите другари са нашите най-доверени лица, които служат, с цел да си споделяме всичко с тях. Защото от тях идва разбирането, съчувствието, верният съвет, нали? Само тя  – най-хубавата другарка – може да предложи рамо, никой различен.

Аз съм на междинна възраст и имам голям опит с цели орди „ най-хубави “ другари , на които съм отдала дни и нощи в слушане, анализиране и предоставяне на препоръки. Аз съм от тези приятелки, които търпеливо ще държат чанти и якета пред пробната и ще се радват откровено, че на приятелката й нещо й стои ужасно. От тези, които няма да мигнат, до момента в който не отговорят вярно на въпроса: „ Той в този момент за какво не ми се обажда? “. Аз съм пренебрегвала персоналния си живот, персоналния си свят, с цел да съм вярна. С десетилетия.

Наскоро се случи голямо събитие в живота ми, което ме наведе на мисълта, че може би съм се лъгала 35 години. И че ми стигат. Че може би другарството не е равно на това да си кажеш майчиното мляко, че може би не е постоянно , че може би в действителност е доста елементарно да бъде захвърлено на боклука. И макар че от години не се държа като тинейджърка в девети клас, а и съм усетила, че би трябвало да има граници сред мен и най-хубавите ми другари, че не мога да ги позволявам с „ мнение “ за най-лични неща, че няма потребност да знаят всичко, то в този момент имам и отговор какво значи „ най-хубав другар “.

Най-добър другар значи човек, който има вяра в теб и те поддържа. Не този, който знае какво се е случило в интимния ти свят и реакцията му е равносилна на мнение, а то за теб – съвет за следване. Това е най-голямата неточност. Дори е наложително да не знае нищо от това. Ако имате проблеми, потребност от шерване, отидете на психолог. Само това взема решение проблеми – човек с невъзмутима преценка, дистанциран слушател, човек, който може да реши не по страст и персонален опит, а по дебелите книги, какво е положително за вас. 

Най-добрият другар е този, който те вижда като персона с капацитет, човек, с който споделяте общи ползи , с който можете да си говорите и за друго (освен за „ този споделил, оня рекъл “), човек, с който не си завиждате, на чиито триумфи се радвате, човек, който ви учи на нещо, обогатява и уголемява хоризонтите ви, не пести градивна рецензия. Който не ви съди, който ви води нанякъде и няма да се поколебае да ви последва, където отивате. Това е другарството.  Останалото си го запазете за себе си. Защото най-хубавите другари в действителност са като полъх напразно – елементарно обръщат посоката.

Научете повече за...
Приятелството сред Джейн Фонда и Лили Томлин
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР