От деца са ни учили, че всяка храна, която ядем,

...
От деца са ни учили, че всяка храна, която ядем,
Коментари Харесай

Кои храни да мием и кои да не мием преди ядене

От деца са ни учили, че всяка храна, която ядем, би трябвало да бъде измита. Но малко хора знаят, че този табиет от време на време освен не е от изгода, само че е и нездравословен. Измиването на някои артикули води до разпространяването на бактерии и редица други отрицателни резултати, настояват експерти. AdMe.ru демонстрира 5 храни, които би трябвало да мием, и 5, които не би трябвало да мием преди ядене.

5 продукта, които не би трябвало да мием:

- Яйцата постоянно се третират със специфична субстанция, тъй че микроорганизмите да не проникват в черупката. Водата унищожава този предпазен пласт.

- Бактериите върху суровото пиле са рискови за здравето ни. Сред тях най-известната е салмонелата. Много хора си мислят, че в случай че този артикул се измие преди готвене, това ще помогне за решаването на казуса, само че не е по този начин. Чрез пръските на водата по месото бактериите се разнасят из мивката, остават по батерията и ръцете ни. Ако незабавно се пристъпи към термична обработка, всички микроорганизми ще загинат. Според основните готвачи в света най-добре е пилето да се вари два пъти: откакто месото заври, водата се сменя и варенето продължава.

- Както в тази ситуация с пилето, суровото месо (говеждо, свинско, телешко, агнешко) не би трябвало да се мие поради бактериите. След термичната обработка местото е чисто. Полезен съвет: Преди да готвите, отстранете сока на месото и влагата от повърхността с хартиени кърпи или салфетки. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

- Звучи необикновено, само че има хора, които мият пастата, преди да я сварят. Главните готвачи считат тази процедура за закононарушение, защото при миене продуктът губи нишесте, а с помощта на него сосът се всмуква по-добре. Можете да измиете този артикул единствено след подготовка и в случай че вършиме салата или азиатски нудъли.

- Ако гъбите се държат във вода или се накисват за по-дълго време, ще всмукват огромно количество от течността. Изплакнете ги добре и ги изсушете с хартиена забрадка. Правете това единствено преди готвене. В противоположен случай продуктът ще се скапе бързо.

5 продукта, които би трябвало да мием:

- Ако видите, че плодовете и зеленчуците с ядлива обвивка (ябълка, праскова, домат) са чисти и блестящи, това не значи, че не би трябвало да ги миете. Не използвайте сапун. По-добре е продуктът да бъде избърсан с хартиена забрадка откакто ги измиете със студена вода.

- Бактериите не проникват в консервата, с помощта на капака, само че ще замърсят храна в нея, в случай че не измиете контейнера, преди да го отворите.

-Без значение какъв брой старателно почистваме плодовете и зеленчуците с неядлива обвивка, бактериите от кората ще продължат да падат върху ядливата част. Поради това е наложително да се мият преди ястие.

- Измивайте орехите постоянно, даже и да са обелени. Не се знае къде са съхранявани и по какъв начин са били превозени. Освен това миенето ще ви помогне да се отървете от фитиновата киселина, която се съдържа в суровите ядки. С нейна помощ растението е предпазено от вредители, само че може да навреди на здравето на индивида.

- Сушените плодове се смятат за едни от най-мръсните. Особено тези, които се продават на грамаж. Но даже и в случай че сте си ги купили в пакет, би трябвало да ги измиете и даже да ги накиснете в продължение на няколко часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР