От десетилетия Синдромът на внезапната детска смърт (СВДС) e загадка

...
От десетилетия Синдромът на внезапната детска смърт (СВДС) e загадка
Коментари Харесай

Разгадаха част от причините за Синдрома на внезапната детска смърт

От десетилетия Синдромът на неочакваната детска гибел (СВДС) e мистерия за учените. Но в този момент, ново изследване хвърля известна светлина по въпроса, намирайки част от аргументите, на които евентуално се дължи той.
 Това го могат единствено бебетата
Това го могат единствено бебетата

9 любопитни обстоятелството за най-малките

Известен още като " гибел в детското легло ", СВДС е неочаквана и необяснима гибел на видимо крепко бебе под едногодишна възраст, която нормално настава по време на сън. Среща се рядко, само че въпреки всичко е измежду водещите причина за постнеонатална гибел на бебета в Съединените щати. Според  на болесттите през 2020 година са наранени към 38 от 100 000 деца.

На какво тъкмо се дължи синдромът към момента е незнайно, макар многочислените проучвания, правени през годините.
 Снимка 620137

Едно от последните е на изследователския екип, управителен от Робин Хейнс от Детската болница в Бостън. Изследователите събират и проучват тъкан от мозъчния дънер на 70 умряли бебета в интервала 2004-2011 година, 58 от които от СВДС, а 12 - по други аргументи.

При сравняването на тъканите, те вижда разлики в метода, по който серотонинът - химическо вещество, което изпраща сигнали сред нервните кафези и взе участие в модулирането на голям брой биологични процеси, в това число настроението и съня - се свързва с рецепторите .

Смята се, че тези рецептори, наречени 5-HT2A/C имат защитна функционалност по време на сън.
 Снимка 620138

Свързването на серотонина с тези рецептори е променено в част от мозъка на бебетата, умряли от СВДС, спрямо тези, умряли по други аргументи. Предполага се, че тази особеност може да повлияе на голям брой жизненоважни дихателни, сърдечносъдови и самостоятелни системи на мозъчния дънер. Подобна биологична накърнимост , в комбиниране с други фактори като позицията на детето по време на сън и възрастта му, може да способства до СВДС.

" И макар че сме открили особеност в серотониновия рецептор при СВДС, връзката сред аномалията и повода за гибелта към момента не е напълно ясна ", споделя Робин Хейнс, допълвайки, че се надява актуалното проучване да помогне един ден да се планува риска от синдрома.

" Но към този момент не разполагаме със средства за идентифициране на бебета с биологични аномалии в серотонинергичната система ", споделя още Хейнс, като акцентира значимостта на спазването на практики за безвреден сън.
 Клетки от бебето живеят в майката
Клетки от бебето живеят в майката

Помощници или вредители

Актуалните рекомендации за безвреден сън и понижаване на риска от СВДС включват слагане на бебето по тил върху ненаклонени повърхности и отбягване слагането му в леглото на родителя, написа IFL Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР