От дълги години учените спорят как се е появил животът

...
От дълги години учените спорят как се е появил животът
Коментари Харесай

Нова версия за произхода на живота на Земята

От дълги години учените спорят по какъв начин се е появил животът на Земята.

В резултат участниците в тези полемики са се разделили условно на три лагера.

Първите считат, че първо би трябвало да се е формирала ДНК молекулата. Вторите са на мнение, че първо би трябвало да се е развило явлението метаболизъм, а третите настояват, че преди всичко би трябвало да са зародили примитивни клетъчни мембрани.

В ново проучване химици от Медицинския проучвателен съвет и Кеймбриджкия университет показват своя версия за зараждането на всичко живо на Земята и демонстрират по какъв начин са се появили всички строителни детайли на живота, което би трябвало да удовлетворява безусловно всички участници в разногласието за възникването на живота на Земята.

В публикация, оповестена в изданието Nature Chemistry, учените разказват реакциите, предшестващи образуването на строителните блокчета на живота.

Изследователите изобразили химичните реакции, вследствие на които са зародили 2- и 3-въглеродни захари, аминокиселини, рибонуклеотиди и глицерин – материал, нужен за метаболизма и за основаването на строителните блокове на белтъците и молекулите рибонуклеинова киселина. Също учените открили по какъв начин са се появили първите липиди, които образуват клетъчните мембрани на актуалните организми.

Моделирайки изискванията, които са се следили на младата планета, откривателите стигнали до извода, че всеки съставен елемент от съставките на живота може да се е формирал от сероводород и циановодород под въздействието на ултравиолетово излъчване.

Освен това откривателите оповестяват, че единствено с потреблението на тези три елементарни съставки може да се образуват повече от 50 нуклеинови киселини – предшественички на ДНК и РНК. Също по този начин учените оповестяват, че антични астероиди са донасяли на Земята разнообразни съединения, които реагират с азота в атмосферата, вследствие на което се отделя огромно количество циановодород.

Циановодородът на собствен ред се разтваря във вода и елементарно влиза в реакция със сероводорода (в същото време се подлага на влияние от ултравиолетовото излъчване, идващо от Слънцето). Според откривателите тези условия са изцяло задоволителни за пораждане на първите строителни блокчета на живота.

Авторите на новото проучване с неспокойствие чакат реакцията на своята работа. Възможно е точно тя да лежи в основата на основната доктрина, обясняваща произхода на живота на нашата планета.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР