От Coinbase са нарушили законите за поверителност на биометричните данни

...
От Coinbase са нарушили законите за поверителност на биометричните данни
Коментари Харесай

Заведоха дело срещу Coinbase за нарушаване на законите за съхранение на биометрични данни

От Coinbase са нарушили законите за дискретност на биометричните данни в Илинойс посредством събирането и съхранението на пръстови отпечатъци и фотоси на свои клиенти, се твърди в нов групов иск, заведен против компанията. В документите, подадени на 1 май в калифорнийски областен съд от консуматор на крипто платформата, се твърди, че условието клиентът да качва фотоси на годен документ за идентичност и свои лични, с цел да може компанията да извърши нужните инспекции, застъпени в регулаторната норма „ Опознай своя клиент “ (Know Your Customer (KYC)), нарушава някои разпореждания на Закона за дискретност на биометричните данни на щата Илинойс (BIPA).

В делото се твърди, че според BIPA от Coinbase би трябвало да получат позволение от потребителите си, когато събират и съхраняват техните биометрични данни. От крипто борсата също по този начин ще би трябвало да внесат повече изясненост по отношение на задачата на събирането на сходна персонална информация, какъв брой дълго бива съхранявана тя, по какъв начин бива употребена и по какъв метод бива премахвана от базите данни на компанията по-късно.

При осъществяването на KYC инспекция, част от политиката и на други крипто тържища, от Coinbase сканират предоставените от клиента фотоси на документ за идентичност и на своето лице и основават биометричен образец на лицето на потребителя. Той употребява информацията, с цел да удостовери, че на изображенията е еднакъв човек, като задачата е да се предотврати опцията за отваряне на сметка с непознати персонални или банкови данни. След осъществяването на инспекцията предоставената персонална информация би трябвало да бъде унищожена навреме. Биометричното засвидетелствуване е част и от мобилното приложение на Coinbase и се употребява за инспекция на потребителя, когато влиза в акаунта си, се показва в желае. В него се твърди също, че пръстови отпечатъци и фотоси на лицата и на документите за идентичност на хиляди поданици на Илинойс са били нелегално събрани и съхранявани от борсата:

„ Ако базата данни на Coinbase, съдържаща всичката тази сензитивна биометрична информация, бъде хакната, компрометирана или разкрита по различен метод, потребителите няма да разполагат с опция да предотвратят възможната кражба на самоличността им. “, декларират ищците.

В документите по делото се твърди, че от Coinbase е трябвало да „ унищожат вечно “ биометричните данни, откакто даден консуматор си отвори акаунт в платформата, защото тази информация е трябвало да се употребява само с тази цел, само че това не е било направено. Ищците упорстват за обезщетение от $5000 за съзнателно нарушаване на BIPA или $1000, в случай че съдът откри, че хипотетичните нарушавания не са умишлени, в допълнение към поемането на разноските за юристи и други разходи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР