От четвъртък всеки европейски гражданин, който не е подал заявлението

...
От четвъртък всеки европейски гражданин, който не е подал заявлението
Коментари Харесай

Изтече срокът за европейците да се регистрират на Острова

От четвъртък всеки европейски жител, който не е подал заявката си за уседналост след Brexit, ще загуби законното си право на работа, наем на жилище и достъп до обществени помощи във Англия. Тези жители даже могат да бъдат депортирани, оповестява ТАСС, представена от БГНЕС.

Над 5,6 милиона са подадените молби за статут на уседналост при публична статистика, че в страната обитават към 3,5 милиона жители на Европейски Съюз. Най-много молби за статут на уседналост са подали поляците – 975 000 и румънците – 918 000. Процентът на отхвърлени молби е относително невисок. Същевременно има над 400 000 необработени документа, подадени в последните дни преди приключването на крайния период с темпове от 10 до 15 000 дневно, което в допълнение ще затрудни системата за регистрация.

От подадените заявки може да заключим, че българите са шести по бройка на Острова измежду страните от Европейски Съюз, като повече от тях са поляците, румънците, италианците, португалците и испанците. Седмица преди приключването на крайния период Министерството на вътрешните работи изпрати предупреждение до всички европейци, които към момента не са кандидатствали за статут на уседналост.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Brexit и новите правила за престой и работа на Острова накар...

До последната минута жителите се редят на опашка, с цел да се опитат да получат документи. Главният договарящ на Европейски Съюз Марош Шефчович прикани Англия за повече еластичност. " Възможността за удължение беше разисквана с нашите сътрудници от Англия, само че не можахме да намерим решение. Поисках го за всички, които се занимават с тези проблеми, и да бъдем великодушни към тези, които са уязвими, към тези, които заради ограничавания от пандемията не са съумели да подадат заявката си в точния момент, за тези, които имат основателни аргументи да не подадат заявката в точния момент ", изясни Шефчович.

Според специалисти обаче, Европейски Съюз няма какво да направи и в дълготраен проект вредите ще бъдат непрекъснати. " На този стадий Европейски Съюз може да направи доста малко, в случай че Англия реши, че е нужна по-голяма еластичност. Очевидно е, че има гратисни интервали, тези интервали на удължение, които до момента са помогнали за намаляване на удара. Сега виждаме в доста области и това ще продължи ", оплака се Фабиан Зулиг, анализатор в Европейския политически център.

Министърът на имиграцията Кевин Фостър увери, че всеки, чиято молба не е завършена до крайния период, няма да получи отвод за статут на уседналост, защото правата им са предпазени със закон.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Почти един милион чужденци евентуално са напуснали Англия през предходната година, като пандемият...

По думите му ще има несигурно дълъг интервал, в който хората, които не са кандидатствали за уседналост, ще имат право да го създадат, в случай че имат рационални учредения. Например студенти, които биха могли да открият при кандидатстване за университет за първи път, че нямат статут на уседналост.

Той посъветва работодателите първо да търсят английски служащи и тогава да се ориентират към чужденци. " Предоставяме на хората от целия свят достъп до умения, които лишават време за образование, само че за работни места, за които е належащо по-малко време за образование, имаме вяра, че е вярно да ", изясни Фостър.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР