От близо 300 компютъра на ден се сваля Това показват

...
От близо 300 компютъра на ден се сваля Това показват
Коментари Харесай

Ръст на сигналите за насилие на деца в интернет


От близо 300 компютъра дневно се смъква Това демонстрират данните на ГДБОП.

„ Тя се показа за госпожица на моята възраст. Чатихме си няколко дни, беше ми прелестно. След известно време стана доста любопитна и ме разпитваше за неща от персонален проект. Предложи да се забележим “- в интернет разказите на деца, писали си с чужд, са доста. В случая на този младеж – връстничката се оказва 36-годишен мъж.

Разговорите елементарни стартират почтено – с въпроси от рода на „ по какъв начин си “, и „ от кое място си “. Детето се подготвя да разкрие персонална информация за себе си – на какъв брой години е, с кой живее, с какви връзки е с родители и връстници.

„ Педофилите употребяват характерни психически похвати. Споделят с тях, че имат същите проблеми - " И мен не ме схващат родителите, и аз имам ниски оценки в учебно заведение, разбирам те, ще ти оказа помощ. Сближават се психически с децата. Бавно и деликатно ги приканват да изпратят фотоси – първо на новия телефон, на новата си дреха. В следствие част от голото си тяло “, споделя комисар Владимир Димитров, който е шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП.

Той добавя, че елементарни връзката продължава седмици или месеци. По негови думи с всеки минал ден сигналите за принуждение на деца става от ден на ден и повече.

Съветва и родители, и деца да са деликатни. Като съществена неточност намира, че родителите не постоянно водят задоволително добра връзка с децата си. Допълва и че в значително случаи децата избират да споделят с другар, че си пишат с чужд в интернет.

„ Подобни диалози са сложни за децата, само че родителите не би трябвало да се отхвърлят. Основните проблеми са в фамилията – неналичието на надзор над децата, ранната сексуализация. Родителите нормално се намират. Започват забрани и кавги, което не е най-хубавият метод. Най-добрият метод е да се приказва с детето, да се изясни “, разяснява Димитров.

Казва, че най-вече са сигналите за деца, жертва на педофил. Не са малко обаче и случаите, когато детето е унизено в интернет от свои връстници.

„ В такива обстановки нормално работим дружно с управлението на учебното заведение, в което детето учи. Намесват се и психолози. Обикновено родителите са тези, които са дейни в сходни обстановки. Отравят се и предизвестия към децата, които вършат това нещо против свои връстници “, прибавя той.

ГДБОП разполага и с няколко софтуера, които дават опция да се откри от кои IP адреси в страната се смъква или споделя наличие, обвързвано с употреба на деца. Един от тях единствено за 24 часа е открил 278 IP адреса. А един от тях е свалял над 117 000 фотоси и видеа със подиуми на принуждение над деца.

Комисар Димитров споделя, че борбата с този тип престъпност е непрекъсната. Започва се следствие, събират се елементи под управлението на прокуратурата, данни за разнообразни обстановки. Редовно се пращат и запитвания до задгранични компании, с цел да се откри кой е причинителят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР