От базар в София са иззети над 100 000 артикула

...
От базар в София са иззети над 100 000 артикула
Коментари Харесай

ГДБОП разби склад и сайтове за стоки менте

От базар в София са конфискувани над 100 000 продукта
Служители на отдел „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП организираха профилирана полицейска интервенция за противопоставяне на противозаконното разпространяване на артикули, носещи обозначения на предпазени търговски марки. Полицейските дейности под управлението на Софийска районна прокуратура и подкрепени от представители на Европол, са провели акция през вчерашния ден на стоков базар в София.

В процеса на работата по случая е открито, че посредством страници в обществени мрежи и уебсайт са предлагани за продажба артикули, обозначени с логото на разнообразни световноизвестни търговски марки.

Дейността е осъществявана без нужното по закон единодушие на правоносителите, като редовно са нарушавани правата върху записаните търговски марки. 

Иззети над 100 000 продукта – аксесоари за мобилни телефони, портативни тонколони, джойстикове, слушалки, зарядни устройства и други. Преустановена е активността на интернет страниците, от които са предлагани продуктите.

Противодействието на закононарушения срещу интелектуалната благосъстоятелност, подправени артикули и пари е приоритет на Европейски Съюз в региона на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско равнище е създаден проект за деяние против този тип незаконни похищения, който се реализира в границите на Европейската мултидисциплинарна платформа за противопоставяне на незаконни закани (EMPACT). В рамките на EMPACT, двадесет и четири държави-членки на Европейски Съюз и европейски организации (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят взаимно на интернационално равнище за обезвреждане на посочените незаконни закани.
ГДБОП е началник на европейската група, която работи по линия на противопоставяне на закононарушения срещу интелектуалната благосъстоятелност, подправени артикули и пари.

Разследването по случая продължава под управлението на прокуратурата с разпити на очевидци, назначение на експертизи и покачване на обвинявания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР