От Българската асансьорна асоциация поискаха таксата за поддръжка на старите

...
От Българската асансьорна асоциация поискаха таксата за поддръжка на старите
Коментари Харесай

Експерт: 90 000 асансьора са опасни за хората. Има и такива на по 70 години, които още са в движение

От Българската асансьорна асоциация желаеха таксата за поддръжка на старите асансьори да се усили двойно. Проблемът със събирането на сумите остава.
 
Дори таксата за асансьорите да се усили тройно, не знам дали проблемите на сектора биха се решили и до каква степен това ще се отрази на бюджета на ползвателите. Таксите в България сега са сред 50 и 100 лева на месец. Ако в всеобщите асансьори има към 100 консуматори, при 50 лева абонаментна такса - излиза по 0,50 лева на човек. В случай че таксите се усилят тройно, те ще бъдат по 1,50 на човек. Това съобщи ръководителят на българската асансьорна асоциация Валентин Маринков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му през миналата година месечната такса за поддръжка на асансьорите се е нараснала от 0,50 до 0,80 лева на човек. " За тези пари на месец хората би трябвало да дават отговор за живота и здравето на потребителите. Това е изцяло неприлично за тях. Резултатът е, че няма никакви претенденти за специалността ", акцентира той.
 
Маринков означи, че близо 100 000 асансьора у нас са създадени преди 30-40 или даже 50 години. Не липсват и такива на по 70 години, които към момента са в придвижване.
 
" Това се позволява само в България от ръководещите органи - Министерството на стопанската система, Министерството на районното развиване, Агенцията " Технологичен контрол ", Държавната ревизия за механически контрол. Въпросните асансьори в никакъв случай не са били осъвременени ", безапелационен бе гостът
 
Председателят на Българската асансьорна асоциация разясни, че асансьорите с до 9 спирки подлежат на капитален ремонт след 15-ата си година. Според него подобен обаче не е юридически на нито един.
 
" Хората ни упрекват, че ги рекетираме с високи такси, а най-високата такава е 1 лева Те не желаят да събират пари, с цел да се изпълнят техническите мероприятия - не се ремонтират и поддържат по верен метод. Движат се към 90 000 асансьора, които не дават отговор на техническите условия и са рискови ", счита специалистът.
 
Той изрази мнение, че в случай че бъдат спазвани всички условия за инспекция на техническото положение на асансьорите, надзорните частни компании би трябвало да спрат от употреба 80% от тях.
 
Маринков е на мнение, че подмяната на асансьорите е можело да бъде заложена в Плана за възобновяване и резистентност. Гостът направи и калкулация какъв брой би коствало сходна активност - сред 300 и 400 лева на човек.
 
  
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР