От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука,

...
От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука,
Коментари Харесай

Румен Радев за 24 май: България е неделима част от Европа не по милост, а по принос

От България потеглят значими културни процеси в Европа. Българската писменост, славянската словесност, богомилството са вградени в културния код на континента. За това ние българите сме неделима част от Европа, не по благосклонност, а по принос. Не за услуги, а поради заслуги. Ние би трябвало да се гордеем с това “.

Това съобщи президентът Румен Радев по случай 24 май. Той взе думата на честването за Деня на Кирил и Методий пред Народната библиотека.

Радев съобщи, че има един ден в годината, когато България наподобява по този начин, както желаеме да я забележим. Има един празник, за който не спорим – смъкваме доспехите, зарязваме полемиките, крачим дружно в шествията – студенти и учени, млади и остарели. „ На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били и желаеме да сме като тях – възторжени и откриващи света. Спомняме си учителите, които са ни създали хора “, съобщи президентът. 

„ На 24 май всички българи имаме мотива да почувстваме уюта на своя роден език. Нека не забравяме, че ние живеем с езика и той живее посредством нас. Че всички дружно подреждаме своя личен дом, дано го пазим. Нека през днешния ден създавайки българския език в нашите диалози, да го вършим толкоз богат и експресивен, колкото го наследихме от нашите прародители “, съобщи президентът. 

Той дефинира премията „ Букър “ на Георги Господинов като самопризнание за българския език и култура и един прелестен подарък за днешния празник 

„ Убеден съм, че духовният напредък, който залива българските площади през днешния ден ще ни помогне да надмогнем тестванията “, съобщи Радев.

" Нека бдим над езика. Нека през днешния ден да вършим езика богат и експресивен най-малко толкоз, колкото на нашите прародители ", съобщи още президентът.

 

Тържествено шествие, отпред на което бяха президентът Радев и вицепрезидентът Илия Йотова, проведено във връзка честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност - 24 май, мина през центъра на София. 

Начална точка на празничното шествие бе Министерството на образованието и науката, наоколо до фонтана пред Археологическия музей, като множеството стигна до Паметника на светите братя пред Националната библиотека, където в 11 часа стартира формалната гала. 

В шествието се включиха и служебният министър председател Гълъб Донев, министри от държавното управление, политици, общественици и жители. 

Слово бе произнесено и от писателя Георги Бърдаров - притежател на европейската премия за литература за 2021 г. 

Честит празник! Може би най-светлият и сигурно най-безспорният български празник. Аз бях подготвил моето слово преди няколко дни, само че няма по какъв начин да не го трансформира по-късно, което се случи нощес. Един български публицист - Георги Господинов, завоюва една от най-големите интернационалните литературни награди - " Букър ". Това, с изключение на голямо самопризнание за българската просвета и персонално за Георги, е доказателство, че в случай че човек в действителност е надарен и работи доста настойчиво - може да реализира всичко ", сподели Бърдаров. 

Присъстващите чуха " Аз съм българче " в осъществяване на две деца, възпитаници от първи клас на 44-то Средно учебно заведение " Неофит Бозвели ". 

" Химн на светите братя Кирил и Методий " прозвуча в осъществяване на хора на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с диригент маестро Славил Димитров. 

От 11:00 часа на площад " Славейков " стартира и фестивалът " Да поЧетем ", който ще продължи през целия ден. 

От 18:30 часа в Националния исторически музей в София президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева ще бъдат домакини на обичайния банкет по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР