От България ще може да се наблюдава второто лунно затъмнение

...
От България ще може да се наблюдава второто лунно затъмнение
Коментари Харесай

През 2024 г. в България ще наблюдаваме пълно слънчево затъмнение

От България ще може да се следи второто лунно затъмнение - това на 18 септември, заяви за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Сухопътни войски. Климент Охридски ".

 

Пълното слънчево затъмнение на 8 април 2024 година несъмнено ще бъде най-интересното астрономическо събитие за годината. То ще се следи най-добре от Мексико и от централната част на Съединени американски щати, посочи експертът. Пръстеновидното слънчево затъмнение на 2 октомври 2024 година ще бъде очевидно от Южно Чили и Южна Аржентина.

 

Маркишки е създател на към този момент обичайното издание на катедра " Астрономия " на Физическия факултет на Софийския университет " Гид на фена астроном ".

 

То се популяризира гратис и съдържа информация за идните през годината по-забележителни астрономически феномени, като е отделено повече внимание на изискванията за тяхното наблюдаване от България. Предстои публикуването на изданието на гида за 2024 година, заяви Маркишки.

 

Две слънчеви и две лунни затъмнения можеха да бъдат следени и през 2023 година Само двете лунни затъмнения можеха да се следят от територията на страната.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР