От аукционната къща Worldwide Auctioneers в американския щат Аризона го

...
От аукционната къща Worldwide Auctioneers в американския щат Аризона го
Коментари Харесай

Кой ще е новият собственик на Мерцедеса на Хитлер?

От аукционната къща Worldwide Auctioneers в американския щат Аризона го дефинират като " исторически най-значимият автомобил, предлаган в миналото за продажба ". И това не е пресилено. Историческа стойност има и всяка лимузина на някогашен американски президент или на някоя поп-звезда. Но сегашният случай е по-различен. В истинските документи, издадени от производителя Daimler-Benz в Зинделфинген, носещи дата 30.09.1938 година, в графата " Клиент " е записано " немският фюрер и райхсканцлер ".

Това, че парадният автомобил на Хитлер в този момент се продава в чудесно положение, в действителност е сензация. В същото време този търг е също толкоз оспорван, колкото и продажбите на всяка друга движимост, обвързвана по някакъв метод с немския деспот. Историята на неговия тържествен автомобил с регистрационен номер 1А 148461 е изрядно документирана. Поръчката е направена от персоналния водач на Хитлер - СС-оберщурмбанфюрер Ерих Кемпка, а колата е била доставена в края на юли 1939 година, малко преди експлоадирането на войната.

Кола на суперлативите

 Снимка 334047
Източник:

Серийният модел 770 K, именуван " Голям Мерцедес ", е представлявал нещо неизмеримо за времето: дългата 6 метра лимузина предложила място за 8 души; задвижвана е от 8-цилиндров мотор с размер от 7.7 литра; колата има мощ от 230 конски сили и е можела да развива невероятната за времето си скорост от 160 км/час.

От този модел заводът на " Мерцедес " в Зинделфинген създал единствено 88 бройки в годините от 1938 до 1943 година Други известни притежатели на лимузината са японският император Хирохито, норвежкият крал, испанският деспот Франко и Папата.

Серийният модел 770К е послужил като основа за специфичната лимузина на фюрера, която е имала 40-милиметрови бронирани стъкла и каросерия от 18-милиметрова закалена стомана. И въпреки всичко това не е брониран автомобил, а кабриолет, в който Хитлер е приемал овациите на популацията. Колата тежи обаче съвсем 5 тона, а разходът на гориво доближава невероятните за през днешния ден 38 литра на 100 км пробег. Но пък и резервоарът побира цели 300 литра.

 Хитлер и Мусолини на тържествена обиколка по улиците на Мюнхен
Източник:

Хитлер и Мусолини на тържествена обиколка по улиците на Мюнхен

Този мерцедес е бил употребен от Хитлер по време на всевъзможни значими събития - да вземем за пример през 1940 година в чест на успеха над Франция или по време на визитата на италианския деспот Бенито Мусолини, когато двамата дефилират по улиците на Мюнхен.

Поради това колата неведнъж е заснемана и може да се види в редица архивни документи и фотоси. Но когато през 1942 година се стига до поврат във войната, стопират и автомобилните паради на фюрера.

Към края на Втората международна американците конфискуват лимузината на Хитлер във Франция, без обаче да подозират кому е принадлежала. След края на войната колата за малко става благосъстоятелност на един белгиец, след което още веднъж е продадена в Съединени американски щати. После тя още на няколко пъти сменя притежателите си, с цел да се върне най-после още веднъж в Европа. Кой е нейният притежател сега - от аукционната къща мълчат по този въпрос.

Търси се " подобаващ " покупател

 Хитлер постоянно е обикалял с парадния си автомобил
Източник:

Хитлер постоянно е обикалял с парадния си автомобил

Мерцедесът дълги години е бил знак, неразривно обвързван с Хитлер и нацистите, заради което е редно да се знае бъдещата му орис. Защото е елементарно да си представим по какъв начин някой неонацист печели наддаването и още веднъж трансформира колата в паметен обект.

От аукционната къща Worldwide Auctioneers поставят старания да разсеят тези подозрения. Никой не желае да възвеличава делото на един деспот, твърди Род Игън, който е претрупан с продажбата. Той дефинира колата като " артефакт от живата история, който ни припомня, че не трябва да разрешаваме на злото, което също е част от историята, да се завръща ".

Във всеки случай от аукционната къща се надяват колата да попадне в подобаващи ръце - да бъде изложена в музей или да стане част от някаква експозиция. Независимо дали това предпочитание ще се извърши и кой ще завоюва наддаването на 17 януари в Скотсдейл, Аризона, 10% от продажната цена ще отидат за планове, свързани с проучването на националсоциализма и Холокоста.

Ерих Кемпка е освен водачът на бронирания мерцедес, само че и индивидът, който се е погрижил телата на Адолф Хитлер и Ева Браун да изчезнат - в деня на гибелта им той ги залива с бензин и изгаря.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР