От Асоциацията на Университетските болници в Република България (АУБ) и

...
От Асоциацията на Университетските болници в Република България (АУБ) и
Коментари Харесай

Очакваме анализи и мотиви за новите стойности в КТД

От Асоциацията на Университетските лечебни заведения в Република България (АУБ) и Националното съдружие на общинските лечебни заведения (НСОБ) изпратиха позиция във връзка с , че работодателските организации провалят договарянията за нов Колективен трудов контракт в опазването на здравето, като не са се явили на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в опазването на здравето за повторно.

В позицията си АУБ и НСОБ декларират, че чакат разбори и претекстове за препоръчаните нови минимални размери на главните трудови хонорари, както и разбор на осъществяването на КТД 2022-2024. Работодателските организации прецизират, че до приемането на тези материали, „ водене на договаряния всъщност обективно не е допустимо “. 

Ето и целия текст на позицията:

Уважаеми госпожи и господа,

Напомняме, че на предходното съвещание от работодателската страна бяха поискани:

1. Подробни планове, разбор и претекстове по отношение на препоръчаните нови минимални размери на главните трудови хонорари на медицинските експерти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които да бъдат включени в идващия ОКТД Здравеопазване;

2. Анализ на осъществяването на ОКТД 2022-2024 и ниво на достигнатите минимални хонорари по лечебни заведения, по отношение на заложеното в ОКТД. Анализът е нужен, с оглед осъществяване на условията при групово преговаряне страните да разполагат с надеждна и навременна информация, въз основа на която да водят градивни диалози и постигане до параметри, които лечебните заведения могат да извършват. Още повече, че подобен разбор е очакван в ОКТД 2022-2024 (чл. 88). Доколкото представляваните от нас организации не са подписали ОКТД 2022-2024, то ние не сме взели участие на контрактуваните взаимни съвещания, според член 88, алинея 2 и 3.

Обръщаме се и към Министерство на здравеопазването да даде данните, с които разполага за задачите на сходен разбор, с цел да фокусираме вниманието си върху пресечните точки сред това, което се желае от синдикатите и това, което е допустимо да бъде обезпечено от работодателите в опазването на здравето.

3. Настояваме за оформяне от страна на секретариата на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в " Здравеопазването " на протоколи от всички съвещания, които да бъдат навреме изпращани до участващите в договарянията страни.

Информираме ви, че до приемане на материалите по т. 1 и 2, водене на договаряния всъщност обективно не е допустимо.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР