От Асоциацията на прокурорите настояват общественото обсъждане на Закона за

...
От Асоциацията на прокурорите настояват общественото обсъждане на Закона за
Коментари Харесай

Съдии и прокурори обявиха за противоконституционни законовите промени за съдебната власт

От Асоциацията на прокурорите упорстват публичното разискване на Закона за правосъдната власт да бъде удължено.

Не бяха чути съсловните организации при подготвянето на проекта за Закон за съдебната власт, заявиха представители на Асоциация на прокурорите в България (АПБ), Камарата на следователите, Българската съдийска асоциация и Сдружението на администрацията на органите на правосъдната власт. 

Според Владимир Николов от АПБ планът на Закон за съдебната власт, който би трябвало да разпише измененията в Конституцията, страда от основни пороци, базира се на неверна концепция и дискриминира обособени магистратски класи. По думите му прокуратурата се натиква в ъгъла като инструмент за битката с престъпността. Това е реплика, а не правосъдна промяна, всички открити негативи ще бъдат задълбочени, сподели Николов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той разяснява, че измененията в Закона за правосъдната власт би трябвало да се създадат с професионализъм, с чуване на всички заинтригувани страни, а не посредством диктат и неглижиране това, което експертите споделят.

Десислава Петрова от Асоциацията на прокурорите съобщи, че от години в България текат процеси, чиято единствена цел е да се подчини прокуратурата. Според нея цифрите от работата на прокуратурата приказват, само че на тяхно място се вършат внушения, че прокуратурата е слаба, неработеща и корумпирана. Според нея с измененията в Конституцията прокуратурата единствено официално е оставена в границите на правосъдната власт.

Преслава Петкова от Камарата на следователите уточни, че в плана на нов Закон за съдебната власт прозира експедитивност и липса на качество, а в някои разпореждания липсва логичност. Тя добави, че би трябвало да се изчака Конституционният съд, който да се произнесе по измененията в главния закон и по-късно да се гласоподава Закон за съдебната власт.

Съдия Пенка Велинова от Българската съдийска асоциация разяснява, че промени се вършат, тъй като се цели нещо друго, по думите ѝ в никакъв случай задачата не е било да се реализира действителен резултат в битката с корупцията. Според нея би трябвало да се проучва правосъдната процедура, с цел да се видят къде да се проблемите и да се решат. Велинова уточни, че асоциацията е срещу статутът на новосъздадения с измененията в Конституцията Прокурорски съвет и измененията, с които се орязват пълномощия на основния прокурор.

Съсловните организации на прокурори и следователи показаха, че измененията в Конституцията и Закона за правосъдната власт ще доведат до подвластна прокуратура, чиято концепция е да обслужва моментните политически настроения и мощните на деня. Представителните организации желаеха да продължи публичното разискване на плана на Закон за съдебната власт.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР