От април започват първите проверки, свързани със свободното къмпингуване по

...
От април започват първите проверки, свързани със свободното къмпингуване по
Коментари Харесай

Започват проверки за незаконно къмпингуване по Южното Черноморие

От април стартират първите инспекции, свързани със свободното къмпингуване по Южното Черноморие. Това стана ясно след извършена среща в края на предходната седмица на регионалния шеф на Бургас с кметове на черноморски общини и представители на държавни институции.

Целта на инспекциите, които започнаха още предишното лято, е да не се позволява нелегално къмпингуване, а към този момент ситуирани каравани да бъдат отстранени преди започването на новия деен туристически сезон.

" Пет години се чака Наредба, която да конкретизира кое свободно диво къмпингуване е позволено и кое - нелегално. Нейната липса докара до цялостна безредица в по този начин нареченото свободно къмпингуване, което съгласно доста хора излезе отвън всевъзможни природосъобразни законови правила ". Това разяснява в ефира на „ Твоят ден ” Пламен Янев, регионален шеф на Бургас.

Той добави, че се чака до края на месец май такава Наредба да бъде направена. " В тази връзка всички морски общини и регионални управи сме стартирали акция за изследване на терени – държавни, общински и частни, в случай че има такива, които да бъдат включени в картата на свободното къмпингуване. Там, изцяло законно, всеки, който желае да практикува подобен туризъм, да може да сложи каравана и да се любува на лятната си почивка ”, добави той.

„ Никой от нас не желае да влиза в спорове. Ние сме осъзнали цената на този тип туризъм и желаеме той да се развива. Искрено се надявам от това лято да има такава разпоредба ”, акцентира Янев.

Според него голям брой държавни горски фондове са окупирани от каравани и постройки, които стоят целогодишно. „ Видях парадокса в държавна гора да има заградени места, т.е. някой си пази място, с цел да може да отиде по-късно. Това излиза отвън всякакво усещане за къмпингуване. Крайно време е тези практики да се прекратят ”, сподели още регионалният шеф.

Той посочи, че сигурно местата, които се водят плажове и на тях има ситуирани каравани ще бъдат изчистени. „ След това идва въпросът със земеделските земи и горския фонд, където обстановката е най-сложна. Навеси, бараки, фотоволтаични съоръжения, слънчеви панели е неразрешено да се правят в горския фонд. Относно караваните ще използван цялата суровост на закона ”, посочи Пламен Янев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР