От американците не идва нищо добро за нас. Въпреки огромните

...
От американците не идва нищо добро за нас. Въпреки огромните
Коментари Харесай

Банди в Ирак: „От американците не идва нищо добро за нас“

От американците не идва нищо положително за нас. Въпреки големите петролни находища в Ирак, над една четвърт от жителите му тънат в беднотия. Парите от петрола изтичат по тъмни канали, а страната е твърдо в ръцете на въоръжени милиции. Кои са те и каква роля играят? Това написа Тило Шпанхел, ARD, представен от DW.

Ескалацията сред проиранските милиции в Ирак и въоръжените сили на Съединени американски щати навлезе в нова фаза след убийството на трима американски бойци, осъществено от иракските полицаи в края на януари. Но по какъв начин се стигне до такава степен?

В Ирак съществуват десетки милиции, т.е. въоръжени групировки. Тяхната власт е тясно обвързвана с историята на страната. Днес те даже са считани за същинските властелини в Ирак, тъй като основават нещо като страна в страната, изяснява пред немската обществено-правна медия АРД Ина Рудолф от английския „ Кингс Колидж “, която от години изследва въоръжените групировки в района.

„ Проиранските милиции в Багдад са се наместили сполучливо в администрацията на страната. Извън това другари, съдружници и сътрудници на тези милиции имат въздействие над изпълнителната, законодателната и правосъдната власт в страната “, споделя Рудолф.

Борбата против „ Ислямска страна “

Повечето милиции са извоювали известността си от дълго време в границите на въоръжената опозиция против иракския деспот Саддам Хюсеин. Тъй като той в продължение на десетилетия потискаше шиитите – доста иракски шиити бяха задържани или избити. Немалко от тях избягаха в прилежащ Иран, където са получили бойна подготовка и оръжие.

Шиитските бойци затвърдиха статута си на „ герои “ в битката против терористите от така наречен „ Ислямска страна “. По това време са основани отрядите „ Хашд аш Шааби “ – така наречен сили на националната готовност. Те съставляват коалиция от над 60 най-вече шиитски групировки, която в последните години играеше водеща роля в кървавата борба с ИД, изяснява АРД.

Междувременно „ Хашд аш Шааби “ публично е част от иракската войска и е на директно послушание на министър-председателя Мохамед Шия ас Судани. Реално обаче множеството от милициите оперират отвън формалните структури.

„ От американците не идва нищо положително за нас, арабите “

Който желае да разбере от какво се управляват милициите, би трябвало да посети Садр Сити – багдадския квартал, който е твърдо в техни ръце. Обикновените бетонни блокове по прашните улици в региона даже не са измазани, на всички места по улиците се продава незаконно бензин в пластмасови бутилки, споделя немската обществено-правна медия в своя репортаж.

За западните публицисти е рисково да беседват намерено с локалните хора или с членове на милициите, само че кореспондентите на АРД съумяват да интервюират 46-годишния Абу Зейнаб в задната част на едно малко кафене. Той е част от милициите и споделя с немските публицисти следното: „ От американците в никакъв случай не идва нещо положително за нас, арабите. Казвам ви – американците са дяволът на този свят “. Според Зейнаб Божията воля е американците да се изтеглят от Ирак под натиска и офанзивите с дронове от страна на милициите. Нападенията били тяхно право. „ Ние не подлежим на никакъв надзор – ние сме самостоятелна страна “, споделя той.

Близостта до Иран

Между началото на октомври и края на януари въоръжените групировки са направили над 160 набези против американски позиции в Ирак, Сирия и Йордания, осведоми АРД. Експертите считат, че Иран оказва политическа, финансова, само че най-много военна поддръжка на доста от тези иракски милиции.

Абу Зейнаб удостоверява пред немската обществено-правна медия близостта с Иран: „ Повечето от нашите водачи са живели 15 или 20 години в Иран. Иран ни поддържа. Иран е този, който поддържа съпротивителните сили в района “, акцентира събеседникът на немските публицисти.

Въоръжените групировки не са обединен блок

Шиитските милиции в Ирак образуват дружно с хутите в Йемен, Хизбула в Ливан, Хамас в линията Газа и другите милиции в Сирия така наречен ислямска ос на съпротивата, основана преди време от Иран, изяснява АРД. Но даже огромна част от милициите „ Хашд аш Шааби “ да следват апелите на Техеран, би било неправилно да се одобри, че те са обединен блок, който извършва сляпо получените заповеди, споделя експертката Рудолф.

„ Дори в границите на проиранските милиции, които се възприемат като част от оста на съпротивата, съществуват разлики в мненията “, показва Ина Рудолф. „ Покрай интервютата, които съм правила на място, получих следното усещане: мнозина в действителност са уверени, че в случай че се опълчват на напътствията на иракския министър председател и работят против тях, го вършат в полза на иракската страна. “

Когато страната е нестабилна

Това, че милициите са придобили толкоз огромна мощ, е обвързвано не на последно място със слабостта на иракската страна. Въпреки големите петролни находища тя не съумява да се погрижи в задоволителна степен за огромна част от жителите си. Преценките на Организация на обединените нации са, че над едвам четвърт от иракчаните живеят в беднотия, една трета от младежите са безработни. Но вместо да се влага в инфраструктура, обучение или обществени стратегии, приходите от петрола се изразходват за раздутия административен уред или изтичат корупционно към политическите елити.

Макар „ Хашд аш Шааби “ да са се научили да употребяват този вакуум, доста иракчани виждат през днешния ден опасност в тези милиции, написа АРД. Гласовете на политическите съперници – на хората, които изискват демократични промени, непрекъснато се потискат с оръжие. Това развиване е рисково, споделят специалисти като Рудолф. То единствено в допълнение заплашва така и така нежната непоклатимост в страната.

Източник: DW

Още вести четете в секция „ Свят “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР