От 9% през май безработицата у нас намалява на 6,9%

...
От 9% през май безработицата у нас намалява на 6,9%
Коментари Харесай

Сачева: На 21 декември отваряме бизнесите

От 9% през май безработицата у нас понижава на 6,9% през октомври, заяви в изявление за БНР министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. Тя предвижда известно повишаване през декември, защото затворените бизнеси могат да освободят хора, които да отидат в бюрата по труда, макар препоръчаните стопански ограничения.

" Очакваме прочут растеж на безработицата, само че не чакаме да се случи нещо пагубно да края на годината. Не чакаме безработицата до края на 2020 година да е повече от 7% ", безапелационна беше тя и уточни, че записаните безработни към днешна дата са 227 909 души, а най-вече са в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Няма никакъв риск за бюджета на Държавното публично обезпечаване, акцентира министърът на труда и обществената политика: " С 11 400 по-малко са признатите болничните листове, в случай че създадем съпоставяне със същия интервал на предходната година. С близо 378 хиляди са по-малко за 2020 година, спрямо 2019-а ".

Осигурени са добавките са пенсионерите и средствата за пенсии, увери още тя.

Сачева посочи, че поддържа тезата, че на 21-ви декември би трябвало да стартира отваряне на бизнесите: " Не предвиждаме по-строги ограничения, тези сега дават опция най-малко с 30% да можем да овладеем заболеваемостта и даже с по-висок % да понижим смъртността от ковид. Всичко е въпрос на общо схващане за нуждата от дисциплинираност и съблюдаване на ограниченията, с цел да не се постанова да затягаме още коланите след края на този локдаун ".

Па думите ѝ учебните заведения ще отворят след нова година, това в допълнение ще ни даде опция да овладеем отрицателните трендове в развиването на епидемията.

" Средствата, които отиват при работодателите по ограниченията " 60 на 40 ", " 80 на 20 " и " Заетост за теб ", са единствено за заплати и не могат да бъда потребление за нищо друго ", уточни министър Сачева.

Тя беше безапелационна, че ограниченията могат да бъдат комбинирани, само че един и същи човек - служащ или чиновник - не може да получава пари по всички ограничения по едно и също време, само че един шеф може да комбинира всички ограничения, с цел да обезпечи средства за разнообразни свои служащи и чиновници.

Социалният министър съобщи, че средствата са разчетени и до нова актуализация на бюджета до края на 2020-а година няма по какъв начин да се стигне.

" Това са по-скоро политически спекулации, че идващото държавно управление ще бъде изправено надали не пред прекъсване на обществени заплащания. Ние сме правили Бюджет 2021 по този начин, че да имаме подготвеност да го изпълняваме и след изборите. Не сме залагали клопки, не се водим от тънки политически сметки. Всичко, което се опитваме да създадем, е хората да преминат през тази рецесия колкото се може по-щадящо ".

Започващата от понеделник, 30 ноември, мярка " Запази ме " ще даде опция да се изплащат по 24 лв. дневно до 21-ви декември на работещите, които са обезпечени на 8-часов работен ден, изясни министър Сачева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР