От 7 часа тази сутрин започва четиридневното примирие между Израел

...
От 7 часа тази сутрин започва четиридневното примирие между Израел
Коментари Харесай

Временното примирие в Газа влезе в сила

От 7 часа тази заран стартира четиридневното помирение сред Израел и палестинската ислямистка организация " Хамас " след тежки боеве в Ивицата Газа. Очаква се първата група от 13 израелски заложници да бъде освободена по-късно денем. Това оповестиха катарските медиатори в договарянията. Примирието планува изцяло преустановяване на огъня в северната и южната част на Газа, заяви катарското външно министерство.
 
В 16 часа локално време (14 часа по Гринуич) в палестинския анклав ще стартира да влиза спомагателна помощ, а първите заложници, измежду които и възрастни дами, ще бъдат освободени. Договореностите плануват общият им брой през четиридневното помирение да доближи 50, съобщи представител на катарското дипломатическо ведомство. Той добави, че Израел от своя страна се е съгласил да освободи палестински пандизчии.
 
" Всички ние се надяваме, че това помирение ще докара до опция да се стартира по-обхватна работа за реализиране на непрекъснат мир ", акцентира катарският представител.
Международната общественост посрещна новината внимателно. Местни чиновници оповестиха, че болница в град Газа е била атакувана от Израел часове преди формалното начало началото първото преустановяване на сраженията, продължаващи от близо седем седмици. Освен това двете страни алармираха, че паузата ще бъде краткотрайна.
 
Служител на американския Държавен департамент лимити контрактуваното прекъсване на огъня като " насърчителен миг ", само че уточни, че работата по освобождението на всички заложници ще продължи. " Хамас " удостовери в канала си в " Телеграм ", че ще бойците от групировката ще преустановят всички военни дейности. По-късно обаче Абу Убайда, представител на въоръженото крило на " Хамас ", прикани във видеообръщение за " усилване на борбата с (Израел) по всички фронтове на съпротивата " след края на примирието, в това число на окупирания от Израел Западен бряг.
 
Същевременно израелският министър на защитата Йоав Галант тази нощ съобщи на конференция, че интензивните военни дейности в линията Газа ще продължат най-малко още два месеца след края на късото помирение.
 
По последни данни на палестинските управляващи броят на убитите от израелската войска в линията Газа към този момент е надхвърлил 14 800. Повечето от жертвите са дами, деца и младежи. Насилието на Западния бряг също не стихва, като нощес здравните управляващи в Рамала оповестиха, че израелски бойци са простреляли 12-годишно дете в гърдите.
Израел стартира опустошителната си инвазия в Газа, откакто на 7 октомври въоръжени бойци от " Хамас " нахлуха през граничната ограда, убиха 1200 души и взеха към 240 заложници съгласно израелските данни.
 
" Хората са изтощени и губят вяра в човечеството ", съобщи ръководителят на Службата на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци Филип Лазарини след посещаване в Газа. По думите му в палестинския анклав царува " неописуемо страдалчество ". " Те се нуждаят от отдих, заслужават да спят, без да се опасяват дали ще преживеят нощта. Това е минимумът, който всеки би трябвало да може да получи ", добави Лазарини.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР