От 6-ти юли САЩ започнаха да облагат с 25% мита

...
От 6-ти юли САЩ започнаха да облагат с 25% мита
Коментари Харесай

Китай няма притеснения от намаления внос на американска соя

От 6-ти юли Съединени американски щати започнаха да таксуват с 25% мита вносни китайски артикули на стойност 34 милиарда щатски $. В отговор на това Китай таксува с 25% мита соя и други артикули, внасяни от Съединени американски щати. Икономистът Уан Ляоуей от Информационния център за зърнени храни съобщи, че комерсиалната война, стартирана от Съединени американски щати ще промени международната търговия със соя. Той обаче изрази убеденост, че Китай е кадърен да се оправи с понижения вноса на американска соя.

Уан Ляоуей сподели, че поради китайско-американския търговски спор Пекин ще полза с 25% мито внасяната от Съединени американски щати соя, което ще докара до увеличение на цената ѝ. Американската соя ще загуби конкурентоспособността си на китайския пазар, а структурата на търговията със соя в света ще се промени. „ Ако цената на американската соя е по-висока да вземем за пример от бразилската, китайските компании евентуално няма да внасят от там а ще се насочат към Бразилия и Аржентина. Логистиката се трансформира " уточни той.

Китай е най-големият пазар за соя в света. През 2017 година износът на този артикул е бил 1/3 от производството на соя в Съединени американски щати. През последни дни терзанието за бъдещето на износа докара до понижаване в огромен размер на цената на американска соя, от които производителите ще понесат съществени вреди. Уан Ляоуей споделя, че Китай може посредством увеличение на произвеждане вътре в страната и диверсифициране на вноса да задоволи пазарното търсене.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР