От 5 март Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) Александровска“

...
От 5 март Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) Александровска“
Коментари Харесай

От 5 март болница „Александровска организира безплатни очни прегледи

От 5 март Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) „ Александровска “ във връзка Световната седмица на предварителна защита на глаукомата, оповестиха от лечебното заведение. Прегледите са ориентирани към пациенти над 45 години. Те ще се организират в очните кабинети на ДКЦ,,Александровска ” с вход откъм бул. „ Пенчо Славейков ” в делничните дни от 14:00 до 17:00 часа.

Изисква се авансово записване на тел 02/9230 295, всеки работен ден от 13:00 до 15:00 ч. Направление по Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) каса не се изисква, допълват от болничното заведение.

При нужда пациентите ще бъдат изследвани гратис с очен скенер от най-ново потомство, който дава опция за сложна оценка на кръвоносните съдове в ретината и положението на нервните нишки.

От болница „ Александровска “ допълват, че глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настава безсимптомно и поврежда зрителния нерв и нервните кафези в ретината. С придвижване на заболяването настава необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен стадий и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат нараснало вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, придвижване на възрастта, болести на щитовидната жлеза, съществуването на късогледство и други

Липсата на ранна симптоматика при множеството форми на глаукома е причина болестта да се открива късно във фаза на напреднало увреждане, когато огромна част от зрението е изгубено необратимо. Сравнително високата периодичност, тежката инвалидизация на пациентите заради трайната загуба на периферно и централно зрение, дефинират глаукомата като обществено значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, съответното и навреме лекуване е основно за съхранението на зрението на пациентите.

Едномесечна акция с безвъзмездни прегледи за глаукома – от 12 февруари до 12 март провежда и Специализирана болница по очни заболявания във Варна, оповестиха на 7 февруари от лечебното заведение. Инициативата ще се организира в партньорство с катедрите „ Очни заболявания и зрителни науки “ и „ Оптометрия “ на Медицинския университет в крайморския град и образователен бранш „ Медицински оптик “. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР