От 30 октомври до 2 ноември във Варна ще се

...
От 30 октомври до 2 ноември във Варна ще се
Коментари Харесай

24-ма кандидати от целия свят на конкурс за млади диригенти във Варна

От 30 октомври до 2 ноември във Варна ще се организира Първият интернационален конкурс за млади диригенти „ Маестро Борислав Иванов “, проведен от Държавната опера в морската столица.

Конкурсът има за цел да открива и подкрепя млади гении – задача, на която самият Маестро Борислав Иванов бе предан през целия си креативен път. Големият български диригент е възпитаник на Херберт декор Караян, общоприет музикален шеф на Берлинския симфоничен оркестър в продължение на 40 сезона, създател и артистичен шеф на редица оперни фестивали в България и чужбина, дълготраен диригент, шеф на Варненската опера.

В състезанието могат да вземат участие претенденти, родени сред 1988 и 2003 година Селекцията се прави в три кръга и конкуренцията завършва със финален концерт на лауреатите пред аудитория, който ще се организира на 2 ноември от 19:00 часа на Основна сцена на Варненската опера. Репертоарът, който претендентите би трябвало да приготвят, се състои от българска музика за първи тур, типичен и сантиментални фрагменти за втори тур и опера за трети ту р.

24-ма млади диригенти от целия свят са позволени до присъединяване в първи тур на състезанието: четирима са от Италия, по двама от Русия, Китай и Япония. Участват претенденти и от Гърция, Израел, Швейцария, Азербайджан, Австрия, Латвия, България, Германия, Южна Корея, Полша, Испания и Словения.

В състава на журито влизат: Кръстин Настев – диригент на Държавна опера Варна; Светослав Борисов – музикален шеф на операта в Магдебург, Германия, номиниран за „ Диригент на годината “ в настоящата ранглиста на сп. “Die Opernwelt ”; Пьотр Сулковски – шеф на Операта в Краков, Полша; Алфредо Сорикети – диригент на Операта в Чивитанова, Италия; в предварителната селекция взе участие и Калина Василева – шеф на Симфониета Шумен.

Освен парични награди, спечелилите в състезанието ще завоюват благоприятни условия за изява с реномираните оркестри на Държавна опера -Варна, Симфониета – Шумен и Симфоничния оркестър на Пазарджик.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР