От 3 години Евроинс“- Румъния, част от българския Еврохолд“, е

...
От 3 години Евроинс“- Румъния, част от българския Еврохолд“, е
Коментари Харесай

Асен Христов: Случващото се с „Евроинс“ в Румъния вече е станало с други две компании

От 3 години „ Евроинс “- Румъния, част от българския „ Еврохолд “, е подложена на офанзиви от хора, съответни чиновници, на румънски финансов регулатор.

Това разгласи пред Българска национална телевизия Асен Христов, ръководителя на Надзорния съвет на холдинга.

„ Евроинс “ е водач в Гражданката отговорност в северната ни съседка.

 

„ На няколко пъти Кристиян Рошу (вицепрезидент на АСФ, отговарящ за бранш „ Застраховане “), господин Валентин Йонеску (генерален шеф на Групово дело „ Застраховане и презастраховане “) са ни „ предложили “ да се слеем или изкупим „ Сити “, която тогава банкрутираше. Последваха репресивни ограничения против нас, с цел да излезе, че ние имаме проблем, а не „ Сити “. Последните 4 месеца преди „ Сити “ да банкрутира – те се оказа, че нямаха никакви пари, Рошу даваше изказвания какъв брой добре стоят. В същото време стояха по 8-10 часа да вършат инспекции в нашите офиси “, сподели той.

 

Предложението на румънците е да слагат краткотрайна администрация, която да вземе контрола и да разполага с портфейла на „ Евроинс “ в Румъния.

 

„ Къде е казусът? Ако това се случи, това значи да се сложи под регулация непознат бизнес, безусловно здрава компания. Това не е първи път, те са го правили с две други компании. Слагат я под регулация, техният админ споделя, че има нарушавания и би трябвало още капитал, идва някакъв фонд отнякъде, внася пари вътре и споделя – към този момент ние сме притежател. Кражба на бизнес благодарение на страната без тя да схваща “, заключи той.

 

Асен Христов прикани за поддръжка от българската страна.

„ Работодател сме на 4500 души, притежател на едно от ЕРП-тата, ние сме най-големият холдинг по приходи  и по размери в България, работим в 12 страни, над 2,5 милиарда евро ни е оборотът, съставляваме сериозен % в стопанската система и това може да се  отрази на цялата стопанска система “, изясни рисковете той.

 

Христов очерта и огромната заплаха.

„ Тази компания е вложила над 200 млн. в БФБ. Активите в Румъния са над 400 млн. евро – там има доста кеш и доста бумаги на БФБ. Недобронамерен админ може да предяви тези 200 млн. от българската борса неотложно, макар че действително компанията няма потребност от кеш. БФБ е общо 2 милиарда, в случай че има претенции за 200 – тя на другия ден ще блокира и ще банкрутира “, сподели той.

 

Асен Христов увери, че „ Еврохолд “ прави всичко допустимо да ограничи вредите единствено в Румъния, само че е допустимо финансовата рецесия да се придвижи и в България. „ Имаме ликвидност, подготвени сме на всевъзможен интернационален одит “, безапелационен е той.

„ Но оставете евентуална финансова рецесия – ние приказваме за Шенген. Представете си да се развихри даже и мини финансова рецесия. И къде ще вървят двете страни в Шенген? “, попита той.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР