От 26 юли до 2 август в България пристига изключително

...
От 26 юли до 2 август в България пристига изключително
Коментари Харесай

Изключително ценна светиня пристига в България

От 26 юли до 2 август в България идва извънредно скъпа реликва - Главата на Свети Панталеймон - един от най-почитаните светци в православния свят, оповестяват от Отдел " Връзки с обществеността " при Светия Синод на Българската православна черква /БПЦ/. Св. Панталеймон е доктор по обучение, който откакто приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му гибел по неговото покровителство стават доста изцерения, както от физически, по този начин и от душевни заболявания и премеждия. Частици от мощите на Св. Пантелеймон - Лечителя се съхраняват в доста християнски църкви и манастири по света, само че най-голяма част от мощите се намира на Света Гора, Атон.

Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир " Свети Пантелеймон " и в този момент атонски монаси отпред с игумена на манастира донасят светинята в България. Четири пъти тя е напускала рамките на Гърция - носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и в този момент, за празника на св. Пантелеймон - 27 юли, идва у нас за поклонение от вярващите християни. Заедно със светите мощи идва и копие на чудотворната икона на Св. Панталеймон, която се съхранява в манастира " Ксенофонт " на Света Гора.

Братството на манастира подарява тази икона на храм " Св. Панталеймон ", който се намира на територията на дома за възрастни хора с деменция в столичния квартал " Княжево ". На 27 юли в 9.20 ч. патриарх Неофит и духовенството ще посрещнат Честната глава на Св. вмчк и целител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон в храм " Свети Седмочисленици ".

В този ден честваме паметта на Св. Пантелеймон, само че по традиция на 27 юли, когато е успението на свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се празнува паметта на седемте славянски просветители: Св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има обособен празник, само че в този ден те се честват дружно. По мотив храмовия празник на столичния храм " Св. Седмочисленици " там ще бъде отслужена съборна света Литургия.

На 29 юли в 9.20 ч. светините ще бъдат преместени в митрополитския храм " Св. Неделя ", където ще останат за поклонение през цялата нощ. На 31 юли в 10.00 ч. мощите ще бъдат посрещнати в Руския храм-подворие " Св. Николай " в София.

На 1 август ще отпътуват за Враца, за духовно подсилване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на идващия ден, когато Честната глава на Св. Пантелеймон ще отпътува назад към Света Гора. Предвижда се при прекосяването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и от вярващите там, по стратегия одобрена от Неврокопска митрополия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР