От 26 до 30 септември 2022 г. в МБАЛ Д-р

...
От 26 до 30 септември 2022 г. в МБАЛ Д-р
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в МБАЛ „Д-р...

От 26 до 30 септември 2022 година в МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ – Смолян, ще се правят безвъзмездни прегледи за риска от туберкулоза. Кампанията е в границите на „ Седмица на отворените порти “. Инициативата се провежда четири пъти в годината, а задачата е да се увеличи публичната осведоменост, да се даде опция на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословния метод на живот. Медицинските съвещания и проучванията са изцяло безвъзмездни, в това число и за неосигурените лица, оповестиха от болничното заведение. На всеки, който реши да ревизира своето положение, ще бъде осъществен обзор и ще се назначи проба манту, а при нужда и спомагателни проучвания – рентгенова фотография и проучване на материал за туберкулозни бактерии.

Прегледите ще се правят в часовете сред 8,00 и 15,30 часа от доктор Юлияна Лазарова в кабинета, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно поделение в смолянската болница.

Въпреки забележителните триумфи, реализирани в битката с туберкулозата в европейския район на СЗО и непрекъснатия спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да съставлява опасност за публичното здраве в множеството страни от района и тази опасност не следва да бъде подценявана в изискванията на продължаваща пандемия от COVID-19.

По данни на СЗО през 2020 година в международен мащаб 9,9 млн. души са заболелите от  туберкулоза, 1,5 млн. са умряли от болестта, а от 2000 година до момента са избавени към 66 млн. живота посредством вярна диагностика и лекуване. През 2019 година в Европейския район на СЗО случаите на туберкулоза са 246 000, 20 000 лица са умряли от болестта, а 70 000 са лицата с мултирезистентна туберкулоза.

Заболяемостта от туберкулоза в страната ни за 2020 година съставлява 13 на 100 000 население, като записаните лица с туберкулоза са 930. За съпоставяне през 2011 година техният брой е 2 407, като се резервира наклонността броят на мъжете да е над два пъти по-голям от този на дамите.

Световната здравна организация сигнализира за нуждата от гарантиране на поддържането на здравните услуги за туберкулоза в изискванията на пандемия от COVID-19 и реализиране на главните цели на тактиката за премахване на туберкулозата измежду хората.

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР