От 2500 години руините на един древен град в Сицилия,

...
От 2500 години руините на един древен град в Сицилия,
Коментари Харесай

Разкриха мистерията на Селинунт – гръцкия Помпей

От 2500 години руините на един античен град в Сицилия, прочут като гръцкия Помпей, криеше своите секрети и караше учените от целия свят да скубят косите си, до момента в който се опитваха да ги разгадаят.

Селинунт в Античността бил процъфтяваща гръцка колония в западната част на най-големия италиански остров. Знае се, че през 5 век преди Христа градът е бил атакуван от нашественици, идващи от Северна Африка.

Много от жителите му са били убити или поробени и с течение на годините Селинунт е зарязан, а неговите величествени здания и красиви артефакти били покрити с пясък и тиня.

Сега археолозите, учещи района, откриват доста от тези чудесно непокътнати предмети и пред погледа се разкриват подиуми от всекидневието на античния град.

Градът е бил по-голям от Помпей. Площта му се разгръщала на 250 дка спрямо 170-те акра на римския му адаш. Макар в Селинунт да няма отливки от затрупани с вулканична пепел хора, извънредно добре непокътнатото обитаемо място дава доста по-пълна визия на археолозите за живота на античните гръцки колонисти.

При разкопките археолозите са разкрили на половина употребявани ястия, изоставени, когато нашествениците почнали своята офанзива, поставила завършек на великия в миналото град. Невероятно добре непокътнатите находки, открити под опожарените здания, дълго време изумяваха учените.

 Селинунт, Сицилия

Открити са изоставени предмети на улицата, незавършени глинени съдове, оставени пред пещите от уплашените грънчари и даже и разхвърляни детски играчки. Учените съумели по време на непрекъснатите 15-годишни проучвания на града да картират всичките му улици, пристанищни и индустриални зони, както и да открият, че преди офанзивата близо 2500 къщи били изоставени.

Градът в разцвета си бил един от най-големите в Европа. След офанзивата на варварите са избити повече от 17 хиляди индивида от популацията му. Оцеляват едвам 2 хиляди индивида.

Селинунт в никакъв случай не се възвръща и постепенно бива изоставен и затрупан с тиня, носена от бурите, идващи от Средиземно море. Точно и това запазило до степен на консервация града, което разрешава на учените през днешния ден да разкрият всичките му мистерии.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР