От 23 април до 18 май тази година Галерия Сердика

...
От 23 април до 18 май тази година Галерия Сердика
Коментари Харесай

Росица Гецова ни показва Всичко ще бъде наред в галерия Сердика

От 23 април до 18 май тази година Галерия Сердика ще показа изложбата модерна живопис “Everything will be alright” или „ Всичко ще бъде наред” с създател Росица Гецова.
Откриването на експозицията ще се състои на 23 април 2019 година, вторник, от 18.30 часа в Галерия Сердика на Женския пазар.
В “Everything will be alright” или „ Всичко ще бъде наред” Росица Гецова показва модерна живопис. През последните години тя работи със силикон, акрил, плексиглас и принт, експериментирайки с тези материали, основава своя характерна авторска техника. В изложбата ще бъдат включени размери затворени в плексигласови кутии, цифрови рисунки с присъщ за авторката пресен нюанс и видео.
Според Росица Гецова тази галерия е един тип самолечение . Според нея е извънредно значимо да намерим баланс и синхронност в самите нас, с цел да ги реализираме и в самото общество. Един от методите това да се случи е да творим, да ценим и да познаваме изкуството. Авторът счита, че точно изкуството доближава по директния път до това, прави връзката с ирационалното и е самобитен камертон за конфигуриране на нашето тяло и схващане.
„ Именно на тези честоти се реализира освобождение от вибрациите на страха, виновността, комплексите, вкоренени в подсъзнанието. Страховете от личните дефекти, от другарство, от отменяне, от занемаряване. Има връзка с интуицията ни и връзка със личното ни създание. Изложбата, която представям, е подчинена на този принцип и по тази причина я дефинирам като опит за самолечение”, споделя още Росица Гецова
С развиването на high-tech технологиите, общуването на индивида с Вселената става все по-трудно осъществимо. Състоянието на актуалния човек в обществото е дисбалансирано, несигурно и изменчиво, границата сред действително и нереално е размита. Ако не умеем да направляваме мислите си, да разберем страстите си, събитията в нашия живот от ден на ден ще ни изненадват, споделя Росица Гецова и добавя:
„ Когато вълните в лявото и дясното полукълбо на мозъка работят в синхрон, те образуват стоящи талази, в които един тип сила се преобразува в различен. Заради това силата, която влагаме в мислите и изразите си, може да се трансформира в съответни събития. Ние поддържаме връзка с Вселената благодарение на вибрациите на думите, страстите и мислите. А Вселената ни отвръща със събитията в нашия живот. Събитията, това е езикът на Вселената, по тази причина е доста значимо да възприемаме и да разбираме тези знаци, които тя ни изпраща. Най-очевидното доказателство за това са така наречен „ съвпадения”, позитивните мисли и позивните упования, които основават позитивни събития.” – споделя авторката.
Проф. Свилен Стефанов споделя за Росица Гецова: „ Тя е образен актьор, третиращ ефимерното в обекти, съоръжения, видео. Галерист в изложба „ Аросита”, Росица е създател с потвърдено наличие на софийската художествена сцена и се изявява по едно и също време като художник, куратор и галерист. Тя е внушителен създател за трендовете на актуалното изкуство.”
Росица Гецова е родена София. През 1994 година приключва Национална Художествена Академия в София със компетентност „ Плакат”. От 1998 година стартира да осъществя независими изложения: „ Не функционално”, “Give Peace A Chance”, изложба Аросита, София (1999) ; „ Абстрактно” Arch &Art Galerie Palina, Виена (2007); „ Чаена церемония”, апаратура, изложба Аросита, София (2009); “TETRIS” пластика, видео „ Задържайки дъха си”, фотоинсталация, Galerie GEDOKmuc, Artist in residence der Gedok Muenchen (2011) ; “Never the same”, Български културен институт, Република Чехия, Прага, (2013) ; " Save ", изложба Аросита, София (2013) ; “СТАИЧКИ”, Пролетeн фестивал на модерно изкуство, Благоевград (2015); „ No Resistance”, изложба Аросита, София (2016).
Участва в голям брой групови изложения и интернационалните планове като последни от тях са: Contemporary Artists from Bulgaria Imago Mundi Collection, Венеция, Италия (2015) ; Grayscale, 20 Suvremenih Bugarskih Umjetnika, Muzej Medimurja, Cakovec, Hrvatska (2015); Sofia Underground, International Performance Art Festival, НДК, куратор Йово Панчев (2016); Нови нюанси в актуалното изкуство “, Благоевград, София; Съвременна живопис Банкя, Арт Център Банкя (2017); Biennale Internazionale Donna – Trieste, Италия (2019); IN LOVE FOREVER, Галерия Аросита, София (2019).
От 2007 година Росица Гецова е Арт шеф, куратор на изложения и събитията за модерно изкуство на изложба „ Аросита “.
Организатор на " Международен фестивал на съклото - София " (2010 – 2016).
Получава премия Железен медал за принос в актуалното изкуство през 2014 година
Галерия „ Сердика “ е част от общинското сдружение „ Пазари Възраждане “ ЕАД и се намира на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР