От 21 години правим алтернативен на дъроавния бюджет. Тази година

...
От 21 години правим алтернативен на дъроавния бюджет. Тази година
Коментари Харесай

Икономист: Предлагаме алтернативен бюджет 2024 с по-ниска данъчна и осигурителна тежест и по-малък дефицит

От 21 години вършим различен на дъроавния бюджет. Тази година не е по-различна. В него сме заложили по-малка данъчна и осигурителна тежест и по-малък недостиг. Идеята не е да покажем, че можем да считаме по-добре от екипа на финансовото министерство, а да покажем, че в случай че се трансформират някои политики, в случай че се огледа в друга посока, може да се стигне до различен бюджет.  

Това разяснява пред Нова тв Лъчезар Богдаанов, икономист. 

Ние предлагаме по-малка данъчна тежест за хората, които влагат, за тези, които вкарват нововъведения и работят на ярко. Така се събират повече пари в хазната. С нашия бюджет ние насърчаваме вложенията иизсветляване. Нали разбирате, че всеобщо заплатата не е близка до минималната, само че по този начин се обезпечават хората, разяснява той.

Едната мярка е общо понижаване на осигурителната тежест, тъй като тя в България е една от най-високите. Всички споделят, че ние тук имаме най-ниските налози, само че осигурителното задължение е огромно. Затова хората укриват приход, уточни той.

За да се реализира това обаче, би трябвало да се отрежоат разноските отнякъде. Има от кое място да се направи това. Например парите за прехрана на институциите са скочили двойно през годините спрямо инфлацията. Населението понижава, а служителите се усилват. Представете си, че имате магазин, в който клиентите са намалели с 20 на 100, имате в тази връзка по-малко стока, в това време сте купили няколко каси за самообслужване, а назначавате повече касиерки. Няма логичност в това, само че тъкмо това прави страната от години, изясни той.

При нашите сметки недостига за следващата година го докарваме на половина на това, което финансовия министър залага, само че това е при изискване, че ние внимателно не пипаме парите от Лукойл и Гампром. Ако обаче се съберат тези средства, още следващата година балансираме бюджета, само че за това е нужна политическа храброст, комеентира той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР