От 2022 г. водач, който превиши ограничения на скоростта извън

...
От 2022 г. водач, който превиши ограничения на скоростта извън
Коментари Харесай

Нови правила за Гражданската, ето ги!

 От 2022 година лидер, който надвиши ограничавания на скоростта отвън обитаемо място с 21 до 30 км/ч, да получава 1 наказателна точка и един клас “малус ". Ако е прескочил позволената скорост с до 50 км, наказателните точки стават 2 и водят до два класа “малус ". Това е записано в новото предложение на Комисията за финансов контрол за системата “Бонус - Малус ".

Регулаторът предлага разпоредбите, при които държанието на водачите на пътя ще дефинира цената на полицата, да проработят на два стадия. 2020 година ще е нулева, с цел да се натрупа информация. Корекциите в цената потеглят от 1 януари 2021 година Върху поевтиняването или повишаването на общоприетата лавица, предлагана от застрахователните компании, ще въздействат единствено нарушавания, открити с актове, фишове или присъди, осъществени след 1 януари 2020 година

Предлагат се две различни скали, с цел да бъде определена работещата. Едната е с 15 класа, безпристрастен клас е 6-и, 5 са “бонус " и 9 - “малус ". При нея най-високата отстъпка е 23% от базовата цена, а най-голямото оскъпяване е с 400%. Втората канара има 20 класа, базов е 8-и, 7 са “бонус " и 12 - “малус ". Отстъпката при нея е 25%, а оскъпяването за нарушителите също до 400%. Всеки акт от КАТ след 1 януари 2020 година ще оскъпява полицата с до 400%. Системата няма да регистрира изплатените компенсации от фирмите или предявени искания към тях. Те могат, в случай че преценяват, да създадат самостоятелни полици за всеки лидер.

Носители на “Бонус-малус " ще са притежателят и лидерът на един автомобил. Корекцията в цената ще зависи от по-високия клас от двамата. Този на притежателя ще се въздейства от всички нарушавания или закононарушения, които са осъществени с колата, до момента в който тя е била негова. Ако той има повече от един автомобил, класът ще се дефинира самостоятелно за всяка транспортно средство. Всеки нов притежател на автомобил ще влиза в системата в базовия клас, т.е. при общоприети цени на полицата.

За да не бъде заобикаляна системата посредством фиктивно прекачване на колата, с цел да се изчистят малус точки и по-късно повторното придобиване от същия притежател, при връщане на собствеността ще се регистрират насъбраните нарушавания преди договорката. Всички водачи, които ръководят една кола, ще се вписват в застрахователната лавица. Ако не бъдат изброени всички, ще има санкции и за притежателя, и за лидера.

За да не се дублират наказванията, невписаният лидер няма да се изключва от покритието на “Гражданска отговорност ", нито пък към него ще се предявява регресен иск за изплатени вреди, написа " 24 часа ". “Бонус-малус " класът ще се трансформира, като се начисляват съответният брой точки с влизането в действие на всяко наказателно разпореждане, фиш и присъда след 1 януари 2020 година Предлага се да има и механизъм за оборване на избраните класове. Всеки ще може да ревизира своя клас със специфичен код, който ще получава гратис.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР