От 2011 г. насам над пет милиона имигранти от други

...
От 2011 г. насам над пет милиона имигранти от други
Коментари Харесай

С колко допринасят имигрантите за германската икономика?

От 2011 година насам над пет милиона имигранти от други страни от Европейски Съюз са имигрирали в Германия. Проучване на немския стопански институт DIW Berlin демонстрира, че тази имиграция е нараснала Брутният вътрешен продукт на годишна база приблизително с 0,2% за интервала от 2011 година до 2016 година

" Без имиграцията от останалите страни в Европейски Съюз, Брутният вътрешен продукт на Германия щеше да нарасне с 1,2%, вместо с 1,5% през 2015 година ", изяснява един от създателите Мариус Клемънс. " Имиграцията в Европейски Съюз е направила - и продължава да прави - забележителен принос за стопанската система ", добавя той.

Според проучването, основано на данни от Евростат и Федералното статистическо бюро на Германия, над 720 000 жители на Европейски Съюз са се преместили в страната от 2011 година насам, към този момент наброявайки 5,1 милиона души. Повече жители на Европейския съюз са се преместили в Германия, в сравнение с имигранти от трети страни.

Макроикономическият модел на откривателите демонстрира, че положителното положение на стопанската система и пазара на труда както и " миграционните разноски " са основните фактори страната да е желана дестинация пред другите други възможности. Изчисленията демонстрират, че влошаващото се състояние в страната на генезис на имигрантите изяснява 60% от общата миграция в Европейски Съюз.

" Нашият разбор демонстрира, че не-бежанската имиграцията в Германия, е тясно обвързвана с развиването на немската стопанска система и ситуацията на пазара на труда в съпоставяне със страните на генезис ", написа съавторката Жанин Харт. " Имигрантите от Европейски Съюз идват в Германия, с цел да намерят работа и го вършат съгласно статистиката ".

Повечето имигранти от Европейски Съюз са млади, висококвалифицирани и имат висок % на присъединяване на работната мощ. През 2017 година нивото на претовареност на имигрантите придошли от други страни от Европейски Съюз е било 74,6%, спрямо 70,6% за германците.

Лява графика: брой имигранти в Германия по страна на произход; дясна графика: принос на имигрантите от Европейски Съюз за Брутният вътрешен продукт

 Снимка 387070

Имигрантите, които попълнят свободни работни места, усилват общата икономическа претовареност, покачват в допълнение потреблението и предотвратяват натоварване на пазара на труда, което би довело до по-високи индустриални разноски. По този метод икономическата имиграция стабилизира динамичността на заплатите и подтиква растежа.

Последните оценки на пазара на работна ръка демонстрират, че на страната са ѝ нужни близо половин милион мигранти, в случай че желае да поддържа същия растеж.

За да резервира икономическия си напредък обаче Германия ще би трябвало да работи по-усърдно, с цел да задържи прилива на работна ръка от Европейски Съюз, взимайки поради подобряващата се конюнктура в други страни от блока. Необходимо е да се намерения за повече опциите за претовареност, съответстващи на уменията на имигрантите и улеснение на процедурите по признание на задгранични квалификации.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР