От 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, 13

...
От 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, 13
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на българското кино


От 2005 година, по самодейност на Националния кино център, 13 януари е датата, на която българската кино общественост празнува своя професионален празник. Именно на този ден е първата обществена прожекция на кино лентата на Васил Гендов „ Българан е галант ”.

След оповестяването на София за Творчески град на киното от ЮНЕСКО през 2015 година, нашата столица пое още по-сериозен ангажимент и грижа за развиването на филмовата промишленост, сериозна част от която е най-голямото кино събитие в България, с повече от 20-годишна история – Международният кино фестивал "София Филм Фест". Заедно с професионалното събитие и пазар за планове "София Мийтингс", той е сериозна платформа за показване, обезпечаване на финансиране и разпространение на десетки български планове, множеството от които се трансфораха в най-успешните български филми и копродукции през годините.

В чест на Деня на българското кино ИА „ Национален кино център ” и Столична община, в съдействие с Българската национална филмотека, Националния замък на културата, Съюза на българските кино дейци и Съюза на артистите в България провеждат прожекции на български филми в шест софийски киносалона. "Домът на киното" като един от най-важните културни центрове в София, също взе участие в тази самодейност с три извънредно скъпи кино произведения. И трите са представяни като планове или подготвени филми на "София Мийтингс" и "София Филм Фест".

От 17.00 часа е филмът на Андрей Паунов „ Момчето, което беше цар ”. Ето какво написа Time Out London за провокативния и извънредно завладяващ документален роман: „ Миналото преследва сегашното, фактът се изправя против фикцията, а митът влиза в единоборство с действителността, с цел да опише удивителната история на Симеон Сакскобургготски – от изгнаническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически неуспех в един от най-големите опити на демокрацията в наши дни. Ерол Морис среща братя Коен в този документален филм – един същински деликатес... ”

От 21.00 часа киноманите ще могат да видят още веднъж на огромен екран дебютната творба на Камен Калев „ Източни пиеси ” – първият български игрален филм, селектиран в съществена стратегия на Кан след 1990 година – Петнайседневката на режисьорите през 2009. Сюжетът разкрива историята на двама братя, изгубили връзката между тях, които ненадейно са изправени един против различен в спор с расови несъгласия. Единственият метод да схванат какво в действителност желаят от живота си, е да открият още веднъж път към себе си и към другия...

С номинация за „ Златна камера ” в Кан ’09, с три награди от Токио ’09 за най-хубав филм, най-хубав режисьор и най-хубав артист (Христо Христов), с премията "Кодак" за най-хубав български филм от "София Филм Фест ’10" и още десетки оценки от влиятелни интернационалните конгреси, „ Източни пиеси ” към този момент е завоювал своето особено място в летописа на българското кино и в сърцата на феновете.

Днес програмата в "Дома на киното" завършва в 23.00 часа с първия сериозен боксофис шлагер на българското кино за ХХI век - „ Дзифт ” на Явор Гърдев. Един от най-награждаваните и гледани български филми стартира сполучливия си път на Московския интернационален кино фестивал през юни 2008 година, където получава премията „ Сребърен Свети Георги ” за постановка. Действието се развива в една нощ. Главният воин по прякор Молеца излиза от пандиза при започване на 60-те години, с цел да попадне в един изцяло нов и чужд за него свят – света на социалистическа София. Още с прекрачването на прага на пандиза стартират пагубни премеждия и гневна конкуренция с времето.

В България „ Дзифт ” получава „ Златна роза ” за най-хубав игрален филм на фестивала на българското кино във Варна, както и награди за мъжка роля, оператор, монтаж, премиите на рецензията и на „ Ню Бояна филмс ”. На София Филм Фест ’09 филмът получава наградата за най-хубав български игрален филм.

Програмата с български филми в шестте киносалона в столицата е с вход свободен като се изключи билетите за най-новите филми „ Вездесъщият ”, „ Възвишение ” и „ Дъвка за балончета ” в кината „ Люмиер ” и „ Одеон ”, които единствено на 13 януари са на специфичната цена от 5 лева

Междувременно селекцията на програмата на идния 22-ри "София Филм Фест" тече с цялостна пара. Очакванията са на фестивала да бъдат показани рекорден брой български игрални филми, основани след март 2017. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР