От 18 до 22 март 2019 г. ще се проведат

...
От 18 до 22 март 2019 г. ще се проведат
Коментари Харесай

От 18 до 22 март ще се проведат безплатни прегледи за туберкулозa

От 18 до 22 март 2019 година ще се проведат безвъзмездни прегледи за туберкулозa в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата в регионалните градове на страната, оповестиха от здравното министерство.
Кампанията „ Седмица на отворените врати” се реализира по Програма „ Подобряване на устойчивостта на Националната стратегия по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се организира във връзка със Световния ден за битка с туберкулозата – 24 март, като тази година мероприятията в международен мащаб ще протекат под мотото: „ Време е: за Свят без туберкулоза!”.
По време на „ Седмицата на отворените порти “ на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата, които са в риск, се правят спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
Тази годишна демонстрация е потвърдила своята успеваемост за повишение на публичната осведоменост във връзка с болестта и за даване на безвъзмезден достъп до медицински услуги.
По време на извършени акции през месеците март, юни, септември и декември 2018 година общо интервюирани за туберкулоза са 11 751 лица, като на 6 935 в риск от туберкулоза са осъществени медицински прегледи и спомагателни проучвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна зараза, на които е стартирано лекуване.
Инициативата се организира от 2009 година и е съдействала за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, ефикасна предварителна защита на туберкулозата в страната и обезпечаване на достъп до здравни грижи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР