От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта

...
От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта
Коментари Харесай

Важно за новите електронни винетки за 2019 г.!

От 17 декември стартира продажбата на електронни винетки от уеб страницата bgtoll.bg (който сега не работи) и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Това съобщи в изявление пред Българска национална телевизия професор Олег Асенов, специалист към Агенция " Пътна инфраструктура ". Той разгласи, че се вкарва нова винетка – уикенд винетка, чиято цена е 10 лева и е единствено за леките коли. Периодът на годност на тази винетка ще стартира от 12:00 ч. в петък и ще приключва неделя в 23:59 часа. По думите му въвеждането на уикенд винетката е подбудено от съществуването на публичен интерес към основаването на подобен артикул.

" Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат ситуирани в комерсиалните обекти по продължение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става чрез дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят е - винетка и от пунктовете за продажба, ситуирани в комерсиалните обекти ", уточни проф. Асенов.

Нарушителите ще бъдат засичани посредством регистрационния номер на автомобила от камери ситуирани по пътната мрежа и в мобилните екипи на тъй наречените тол надзор. Нарушителите ще бъдат спирани от колите на тол контрола. На лидера, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена опция да заплати обезщетителна такса на място. Проф. Асенов разясни, че размерът на обезщетителните такси сега е качен за публично разискване - за леки коли е 70 лева.; за коли от 3.5 т. до 12 т. – 125 лева и за тежкотоварните над 12 т. е 175 лева

Контролните колите са оборудвани с ПОС терминали и заплащането на таксата ще може да се реализира с дебитна или кредитна карта. " След възнаграждение на обезщетителна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без купена винетка, само че на идващия ден в случай че не се закупи винетка, още веднъж е налице нарушаване ", акцентира проф. Олег Асенов. При отвод таксата да се заплати на място ще се смята, че отхвърляме да признаем нарушаването – в този случай  следва лишаване на талона на автомобила.

Проф. Асенов осведоми, че от 16 август 2019 година се вкарва тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните коли над 3.5 тона. " До 15 август в това число, колите над 3,5 т. също ще заплащат електронна винетка ", обясни Асенов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР