От 17 декември потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка чрез

...
От 17 декември потребителите ще могат
онлайн да закупуват електронна винетка
чрез
Коментари Харесай

От 17 декември потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка

От 17 декември потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка чрез уебсайт и мобилно приложение, което се разработва сега от изпълнителя на тол системата Капш. Електронният портал ще може да устоя 10 хиляди едновременни посещения, което съгласно нашите анализи ще бъде задоволително да поеме първоначалният напор от консуматори. Това сподели пред ТВ „ Блумбърг “ тази сутрин Антон Антонов, шеф на „ Националното тол ръководство “ на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Той обясни, че водачите, които имат стикер винетка, годна и през 2019 година, ще могат да я преобразуват (конвертират). Преобразуването от хартиена в електронна винетка ще се прави през сайта bgtoll.bg и на гише. Информацията ще се подава непосредствено към системата. Потребителите ще би трябвало да въведат регистрационен номер и годност на хартиената винетка.

Антонов означи, че цените на електронните винетки остават същите, за всичките типове винетки. От първи януари ще има нов тип винетка – уикенд, чиято цена се предлага да бъде 10 лева Тя е предназначена за хората, които по-рядко пътуват. За тежкотоварните автомобили винетките ще бъдат годни до 15-ти август. От 16-ти август колите над 3,5 т. ще би трябвало да заплащат тол такса. Улеснение за потребителите е, че няма да има потребност да носят записка или разписка за купена винетка, отпада и лепенето на хартиен стикер.

„ Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 на брой и следва да бъдат инсталирани. Ще бъдат ситуирани в търговските обекти по продължение на пътната мрежа, най-вече в бензиностанциите “, осведоми Антонов. Той посочи, че заплащанията през терминалите ще се прави посредством дебитна, кредитна карта или посредством карта за гориво. Друг вид за заплащане на пътни такси ще бъде на гише в комерсиалните обекти. Банковите заплащания също ще бъдат възможни. Тук е значимо водачите да знаят, че както при други банкови заплащания, така и при положение на закупуване на винетка, трябва един или два дни, с цел да бъде отразено заплащането в системата. Всички, купили винетка ще могат да ревизират на сайта bgtoll.bg дали тя е годна.

Тол системата е една от най-модерните ИТ системи, съобщи Антонов. Всички връзки са криптирани със специфични устройства и намесата на хакерски офанзиви е максималноограничена.

650 индивида ще бъдат назначени в „ Националното тол ръководство “, които ще осъществяват тол контрола, обясни Антонов. Те ще употребяват 105 автомобила и ще работят непрекъснато на три смени. Всички коли ще имат правоприлагащи функционалности, част от колите ще бъдат оборудвани с камери, които ще засичат чрез регистрационния номер на автомобила дали е извършител. Нарушителят ще има възможност да заплати компенсаторна такса на място посредством карта или в 14 дневен срок по банков път. Антонов изясни, че нарушението няма по какъв начин да бъде изтрито от системата от чиновниците на тол контрола и даде за образец, че даже и да имаш приятел в банка, той няма опция да ти заличи заема. Ако в този срок таксата не бъде заплатена, постанова се глоба в размер на 300 лева Антонов посочи, че стойността на таксите може да бъде променена. Нарушителите, напускащи границата на България, ще заплащат компенсаторна такса на митницата, единствено там ще може да се заплаща и в брой. „ Освен контролиращите коли, по протежение на Републиканската пътна мрежа, ще бъдат ситуирани към 300 камери, които посредством номерата на автомобилите ще засичат нарушителите “, обясни Антонов. Така контролът ще се увеличи няколкократно. Антонов информира, че създаването на тол таксите се прави паралелно с електронната винетка. Разработването на тол системата върви по график и тя ще бъде въведена на 16 август.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР