От 15:00 часа държавният глава Румен Радев ще връчи мандат

...
От 15:00 часа държавният глава Румен Радев ще връчи мандат
Коментари Харесай

Президентът Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ

От 15:00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър-председател, излъчен от втората по бройка парламентарна група в 49-ото Народно заседание – тази на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ). Това оповестиха от прессекретариата на президента. 

Първият мандат за сформиране на държавно управление с претендент за министър председател Мария Габриел завърши несполучливо, откакто Народното събрание гласоподава решението с 226 гласа " за ", без " срещу " и един " въздържал се " (от ПП-ДБ).

От ПП-ДБ насочиха предложение за втория мандат към ГЕРБ-СДС – да бъде осъществен като народен, общ с ГЕРБ-СДС и да има взаимноприемлива кандидатура за министър-председател, излъчена от ГЕРБ-СДС. При отвод, ще считат, че са изпълнили отговорностите си и ще върнат несбъднат мандата на президента, изясни съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Очакваме формален отговор с вашето решение до датата на поканата за връчване на втори изследователски мандат от страна на президента, добави Атанасов.

Официалният отговор от ГЕРБ-СДС пристигна и от обединението обявиха, че " ГЕРБ-СДС няма да взе участие в опити за сформиране на държавно управление с втория и третия мандат, дано българските жители посредством избори решат кой и по какъв начин би трябвало да ръководи България ".

Ако от ПП-ДБ изпълнят поръчката си и върнат несбъднат втория мандат, президентът Румен Радев би трябвало да връчи трети мандат за сформиране на държавно управление на парламентарна група по негов избор.

Според Конституцията президентът би трябвало да направи това в седемдневен период. Ако не бъде реализирано единодушие за формиране на държавно управление, президентът, след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател, назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период.

Служебен министър председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител, гласи Конституцията.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР