От 13 декември в Европейския съюз ще са достъпни ваксините,

...
От 13 декември в Европейския съюз ще са достъпни ваксините,
Коментари Харесай

Ваксинират и децата над 5 години, кога слагат първите дози

От 13 декември в Европейския съюз ще са налични имунизациите, предопределени за деца над 5 години.

Това заяви през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейската организация по медикаментите даде преди седмица зелена светлина за потреблението на имунизацията на "Пфайзер " и "Байонтек " и при тази възрастова група. Досега тя се използваше единствено за деца над 12 години. Брюксел предлага и бързо слагане на подсилващи дози ваксини, като до края на март следващата година Европейски Съюз ще разполага и с задоволително дози за слагането на подсилваща доза на всички европейски жители.

Урсула фон дер Лайен имунизациите остават най-сигурният метод за оправянето с четвъртата вълна на пандемията. Време да стартира дебатът и за наложителната ваксина, счита тя.

"Въпросът за въвеждането на наложителна имунизация е напълно в компетенциите на страните членки. Затова аз не мога да давам каквито и е да рекомендации по този въпрос. Моето персонално мнение е, че преди две-три години в никакъв случай не съм си мислела, че ще станем очевидци на това, което в този момент виждаме - имаме тази ужасна пандемия, имаме и ваксини, които избавят животи, само че те не се употребяват съответно на всички места и това натоварва доста здравните системи. В момента имаме 77% имунизирани възрастни в Европейски Съюз, това е 66%от цялото население на Европейски Съюз. Това значи, че една трета от популацията в Европа не е имунизирано, това са 150 милиона души - това е доста. Не всеки може да бъде имунизиран - измежду тези хора има доста дребни деца да вземем за пример или хора със характерни медицински положения, само че по-голямата част от тях биха могли да бъдат имунизирани. Затова мисля, че е време да проведем тази полемика за това по какъв начин да стимулиране имунизирането. Евентуалното въвеждане на наложително имунизиране в Европейски Съюз е част от тази полемика ", съобщи Урсула фон дер Лайен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР